3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az adóreformmal kapcsolatban három javaslatot bocsátott társadalmi vitára. Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint még csak a reformok elején vagyunk, jelenleg a folyamat kommunikációs szakában tartunk. Az adószakértő az mfor.hu-nak adott interjújában azt is elmondta: a magyar adórendszert közelíteni kell az egykulcsos rendszer felé, mert a feketegazdaság csak így szorítható hátrébb.

Egyszerűbb adórendszer kellene - Szakértők az adórendszer hibái közt említik a bonyolultságot és a nehezen áttekinthetőséget. Ön hogy látja ezt a kérdést?

- Mindenképp szükség volna az adórendszer egyszerűsítésére és a kedvezmények körének szűkítésére, hiszen utóbbiak kiskapukat is teremtenek. Az eltérő státuszú adózok megkülönböztetése mindig új és új adókikerülései lehetőségeket kelt életre. Az egyszerűsítés feltétlenül segítené a feketegazdaság visszaszorulását, illetve egy hatékonyabb adórendszer létrejöttét.

- A Gyurcsány-féle elképzelésekben a kisvállalkozások kiemelt szerepet kaptak. Egyetért az ilyen cégek terheinek csökkentésével?

- Azzal maximálisan egyet lehet érteni, hogy mikro- és kisvállalkozások kapjanak adókedvezményeket, jóllehet a miniszterelnök felvetéseit esetleg még tovább lehet fejleszteni. Hasonló kedvezmények egyébként már vannak a társasági adózásban, és alapvetően ott is a helyük, ezért legfeljebb azok bővítésén lehet érdemes gondolkodni.

A foglalkoztatással kapcsolatos közterhek körében különbséget tenni kisebb és nagyobb munkáltatók között azonban már direkt megkülönböztetés a nagyobb munkáltatók hátrányára, akiknek ugyanolyan munkakörbe ugyanolyan nettó fizetésért sokkal többe kerülhet ugyanazon személyt felvenni. Ez már csak azért is visszafelé sülhet el, hiszen épp a nagyobb cégek azok, amelyek munkáltatói adófizetési kötelezettségeiket nagyobb megbízhatósággal teljesítik, és ezen vállalatokat hátrányos helyzetbe hozni nem feltétlenül lenne szerencsés.

- Sokat hallani arról, hogy magyar cégek a magas adók elől menekülve a környező országokba települnek át. Mennyi re erős jelenleg ez a folyamat?

- Az áttelepült cégek száma a szigorítások idején nagyon megugrott, de feltételezem, hogy ez egyszeri hullám volt, hiszen most már nem változik tovább negatív irányba az adórendszer. A kialakult struktúra azonban addig nem fog megváltozni, amíg nem csökkentjük hátrányunkat a versenytársakhoz képest.

Mondok egy leegyszerűsített példát: Szlovákia a GDP harminc százalékát vonja el adókon keresztül, míg nálunk ez az arány majdnem negyven százalék. Ezt a jelenséget nagyon nehéz megváltoztatni, és nagyon nehéz Szlovákiával versenyezni, amíg az elvonások és az újraelosztás mértékében nem tudunk érdemi változást elérni.

Varga M István

Menedzsment Fórum
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!