<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az adóreformmal kapcsolatban három javaslatot bocsátott társadalmi vitára. Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint még csak a reformok elején vagyunk, jelenleg a folyamat kommunikációs szakában tartunk. Az adószakértő az mfor.hu-nak adott interjújában azt is elmondta: a magyar adórendszert közelíteni kell az egykulcsos rendszer felé, mert a feketegazdaság csak így szorítható hátrébb.

Egyszerűbb adórendszer kellene - Szakértők az adórendszer hibái közt említik a bonyolultságot és a nehezen áttekinthetőséget. Ön hogy látja ezt a kérdést?

- Mindenképp szükség volna az adórendszer egyszerűsítésére és a kedvezmények körének szűkítésére, hiszen utóbbiak kiskapukat is teremtenek. Az eltérő státuszú adózok megkülönböztetése mindig új és új adókikerülései lehetőségeket kelt életre. Az egyszerűsítés feltétlenül segítené a feketegazdaság visszaszorulását, illetve egy hatékonyabb adórendszer létrejöttét.

- A Gyurcsány-féle elképzelésekben a kisvállalkozások kiemelt szerepet kaptak. Egyetért az ilyen cégek terheinek csökkentésével?

- Azzal maximálisan egyet lehet érteni, hogy mikro- és kisvállalkozások kapjanak adókedvezményeket, jóllehet a miniszterelnök felvetéseit esetleg még tovább lehet fejleszteni. Hasonló kedvezmények egyébként már vannak a társasági adózásban, és alapvetően ott is a helyük, ezért legfeljebb azok bővítésén lehet érdemes gondolkodni.

A foglalkoztatással kapcsolatos közterhek körében különbséget tenni kisebb és nagyobb munkáltatók között azonban már direkt megkülönböztetés a nagyobb munkáltatók hátrányára, akiknek ugyanolyan munkakörbe ugyanolyan nettó fizetésért sokkal többe kerülhet ugyanazon személyt felvenni. Ez már csak azért is visszafelé sülhet el, hiszen épp a nagyobb cégek azok, amelyek munkáltatói adófizetési kötelezettségeiket nagyobb megbízhatósággal teljesítik, és ezen vállalatokat hátrányos helyzetbe hozni nem feltétlenül lenne szerencsés.

- Sokat hallani arról, hogy magyar cégek a magas adók elől menekülve a környező országokba települnek át. Mennyi re erős jelenleg ez a folyamat?

- Az áttelepült cégek száma a szigorítások idején nagyon megugrott, de feltételezem, hogy ez egyszeri hullám volt, hiszen most már nem változik tovább negatív irányba az adórendszer. A kialakult struktúra azonban addig nem fog megváltozni, amíg nem csökkentjük hátrányunkat a versenytársakhoz képest.

Mondok egy leegyszerűsített példát: Szlovákia a GDP harminc százalékát vonja el adókon keresztül, míg nálunk ez az arány majdnem negyven százalék. Ezt a jelenséget nagyon nehéz megváltoztatni, és nagyon nehéz Szlovákiával versenyezni, amíg az elvonások és az újraelosztás mértékében nem tudunk érdemi változást elérni.

Varga M István

Menedzsment Fórum
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.