2015. november 19. 10:07

Pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings. Londoni pénzügyi elemzők szerint van rá esély, hogy a nemzetközi hitelminősítő visszaemeli a magyar szuverén besorolást a befektetési ajánlású kategóriába.

A Fitch és a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P és a Fitch módszertanában ez "BB plusz", a Moody's osztályzati gyakorlatában "Ba1" szintű minősítést jelent.

A Fitch és a Moody's ugyanakkor már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra. A Standard & Poor's jelenleg stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatot. A Moody'a két hete javította stabilról pozitívra a magyar szuverén besorolás kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar államadósság-ráta valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.

Ha a Moody's és a Fitch a pozitív kilátás megadása után a magyar szuverén osztályzatot is javítja, akkor Magyarország ennél a két cégnél átkerül a befektetési ajánlású kategóriába. Ez egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok számára általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzata elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzata befektetésre ajánlott, vagy sem.

A Fitch pénteki felülvizsgálatával befejeződik a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői elbírálása.

MTI