2007. október 11. 04:59

Mind az egy évvel ezelőtti, mind az előirányzott értékhez képest jól áll a gyógyszerkassza, derült ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatásából.

Az OEP idén szeptember végéig 243 milliárd forintot költött gyógyszertámogatásra, míg tavaly ugyanebben az időszakban 286,8 milliárd forint volt a gyógyszerkassza kiadása. A gyógyszerkiadás 2007 első kilenc hónapjában az időarányos előirányzat 89 százalékát érte el. A költségvetési törvény 2007-re 364 milliárd forintos gyógyszer-támogatási kiadást irányzott elő. Tavaly a 298 milliárdos előirányzathoz képest 389 milliárd forint volt a tényleges költés.

A kiadások alakulására a 2007. január 15-én hatályba lépett jogszabály-módosítások, a támogatási mértékek csökkentése, valamint a kiemelt indikációhoz kötött támogatású készítmények esetében a minimális 300 forintos térítési díj bevezetése hatott leginkább az OEP értékelése szerint. Az egészségbiztosító adatai szerint jelentős forgalomcsökkenés következett be az azonos hatóanyag-tartalmú, drága készítmények körében.

A gyógyszergyártókat és forgalmazókat a támogatásra vetített 12 százalékos befizetés terheli, valamint az orvoslátogatók után is fizetniük kell úgynevezett regisztrációs díjat. Ezen a címen 2007 szeptember végéig 18,17 milliárd forint folyt be az OEP kasszájába, a befizetés azonban 16,33 milliárd forinttal kevesebb az időarányos előirányzatnál.

A gyógyszerkasszát is magába foglaló Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) az év első kilenc hónapjában 48,2 milliárd forintos többlettel zárt. Az E-Alap bevételei 1.245 milliárd forintot, a kiadásai 1.197 milliárd forintot tettek ki szeptember végéig. A bevételek mintegy 17 milliárd forinttal meghaladták az időarányos előirányzatot, míg a kiadások összege közel 52 milliárd forinttal volt alacsonyabb a tervezettnél.

Gyógyító-megelőző ellátásra január-szeptemberben 527,8 milliárd forintot fordított az OEP, a megtakarítás itt mintegy 7,6 milliárd forint volt az előirányzathoz képest. A gyógyászati segédeszközök támogatása meghaladta a 27 milliárd forintot, ami mintegy 800 millió forinttal több a tervezettnél. A pénzbeli ellátások - táppénz, gyermekgondozási díj, stb. - 161,6 milliárd forintot tettek ki az első kilenc hónapban, az időarányos kiadás 7,7 milliárd forinttal kisebb az előirányzottnál.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.