Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Közel ezermilliárd forintot nyertünk eddig a rezsicsökkentéssel.

A szakminisztérium kiemelt feladatának tartja, hogy a hazai fogyasztók a jövőben is megfizethető áron jussanak az energiához – közölte az mfor megkeresésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ahová azzal a kérdéssel fordultunk, hogy napirenden van-e további rezsicsökkentés a 2018-as parlamenti választásig.

A meglehetősen Brüsszel-kritikus válasz szerint a kormány a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzésére törekszik, ezért folyamatosan vizsgálja az újabb lépések lehetőségét. Azt azonban nem jelenti ki a szaktárca, hogy ténylegesen sor kerül majd az előttünk álló egy évben a tarifák mérséklésére. Arról viszont bőven értekeznek, hogy Brüsszel energiapolitikája milyen nehézségek elé állítja a kormány.

A Seszták Miklós vezette minisztérium szerint az Európai Bizottság által tavaly november végén közzétett „Tiszta energiát minden európainak” című javaslatcsomagja veszélyezteti a hazai rezsicsökkentés vívmányait. Brüsszel ugyanis a piac támogatására hivatkozva kivezetné a lakossági áram árának tagállami szabályozását, miközben az ellátás felelősségét a tagállamoknál hagyná.

Seszták Miklós nem enged 

Az NFM szerint a magyar állam – hasonlóan a franciákhoz, szlovákokhoz – ezzel nem ért egyet, és továbbra is ragaszkodik a lakossági áramárak nemzeti szabályozásához. Felhívták a figyelmet arra, hogy miközben 2010 és 2015 között uniós szinten a villamos energia fogyasztói ára közel 20, a földgázé 25 százalékkal emelkedett, addig mára Magyarországon a harmadik legalacsonyabb az áram ára, és a második legalacsonyabb a földgázé.

A magyar családok 2013. január 1 és 2017. február 28 között összesen 955 milliárd forintot takarítottak meg a rezsicsökkentéssel – számolta ki az mfor-nak az NFM. Ez is egy beszédes adat amellett, hogy miért nem tud engedni a kormány az unortodox energiapolitikájából.

Mindezek alapján pedig azt közölték portálunkkal, hogy a kormány nem enged a brüsszeli nyomásnak. Vagyis Orbán Viktor beleáll a vitába, ami arról szól, hogy milyen tételeket lehet, illetve kell költségként elismerni az energiaszállítás során, valamint, hogy az ármegállapítás milyen hatáskörben történjék.

Mindebből elvileg az következnék, hogy a kormány a jelenlegi szinten fagyasztja be az árakat, s azokhoz addig nem nyúl, amíg nem sikerül tisztázni minden vitás kérdést Brüsszellel. Az eléggé egyértelműnek tűnik, hogy politikai okokból egy esetleges áremelést – amire az uniós energiapolitika adaptálása miatt kerülhetne sor – a Fidesz-kormány elutasítana.

Az árcsökkentés már nyitott kérdés: amennyiben Magyarország nem akar látványosan konfrontálódni az uniós közösséggel, akkor nem piszkálja a tarifákat, de ha a belpolitikai helyzet megkívánja, akkor – ismerve Orbán saját utas gondolkodását – vélhetően Brüsszel rosszallása ellenére is végrehajtanák az újabb rezsicsökkentést.

Erre egyébként szakértői vélemények szerint lenne is tartalék a rendszerben, mert az utóbbi időszakban elmaradtak a tarifacsökkentések, miközben a nemzetközi energiahordozó-árak mélyponton jártak. Az ebből származó nyereség tehát nem jutott el a fogyasztókhoz.

Külső nyomás mindenesetre nincs a kormányon, egyelőre nem kell attól tartani, hogy megfordul a trend az energiahordozók piacán és emelkedni kezdenek az árak. A nagy olajkitermelő országok ebbéli igyekezete – a termelés korlátozásán keresztül – eddig legalábbis nem hozta meg a várt eredményt. Így viszont tényleg csak belpolitikai tényezőkön múlik, hogy miként alakulnak a tarifák a következő hónapokban.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.