<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Európai Központi Bank (EKB) nyeresége 1,44 milliárd euróra emelkedett 2013-ban az egy évvel korábbi 995 millió euróról. A profit jelentős része, 437 millió euró a súlyos adósságválsággal küzdő Görögországtól vásárolt állampapírok révén keletkezett kamatjövedelemből származik.

Az EKB-t széles körben bírálták az államadósság-válságba került euróövezeti tagországok kötvényeinek felvásárlása miatt, tavaly azonban közvetve még a német államháztartás is gazdagodott az EKB államkötvény-vásárlási programjából (SMP) - emelték ki német lapok pénteken.

Az euróövezet központi bankja 2010-ben indította el az SMP-t. A program célja az volt, hogy csökkentse az övezet finanszírozási gondokkal küszködő tagországainak kamatterhét, és ezzel stabilizálja az eurót.

A bank az így felvásárolt állampapírok révén tavaly 962 millió euró kamatjövedelemre tett szert.

Az EKB mérlegében 2013 végén még 185,7 milliárd euró értékben voltak görög, olasz, spanyol, portugál és ír állampapírok. Ezek könyv szerinti értéke 178,8 milliárd euró, a futamidejük átlagosan 3,9 év.

Az SMP-t 2012-ben az OMT nevű, felső korlát nélküli államkötvény-vásárlási program váltotta fel. Ennek keretében a bank eddig egyetlen centet sem költött, de maga a lehetőség, hogy a szorult helyzetbe kerülő euróövezeti országok az EKB-hez fordulhatnak, és az intézmény hajlandó korlátozás nélküli mennyiségben felvásárolni állampapírt, nagyban enyhítette a válsággal küzdő tagállamok kötvényeire nehezedő piaci nyomást, javítva az államháztartás finanszírozási lehetőségeit.

Az EKB nyereségét csaknem teljes egészében az euróövezeti nemzeti bankok kapják meg, a frankfurti intézmény tavaly 1,430 milliárd eurót osztott szét közöttük.

Személyi kiadásokra az EKB tavaly 241 millió eurót fordított, az egy évvel korábbi 222 millió euró után. A költségek a személyi állomány növekedése és a nyugdíjba vonult munkatársak ellátására fordítandó összeg emelkedése miatt nőttek. Az intézmény elnöke, Mario Draghi egy év alatt 378 240 eurót keresett, ez csaknem a duplája az amerikai szövetségi jegybankrendszer, a Fed elnöke 201 700 dolláros éves fizetésének.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.