TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. április 10. 13:22

Oroszország 500 millió dollár hitelt nyújt Szerbiának. Az erről szóló megállapodást szerdán írta alá az Oroszországban tartózkodó szerb miniszterelnök és vendéglátója.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter az aláírást követően azt mondta, hogy a hitelt az idei költségvetés hiányának finanszírozására fordítja a belgrádi vezetés, az összegből 300 millió dollárt azonnal átutalnak.

A 3,5 százalékos kamatozású hitelt tíz év alatt kell törleszteni.

Szerbia eredetileg 1 milliárd dollár hitelt várt Oroszországtól. Arról egyik fél sem nyilatkozott, hogy a várt összegnek miért csak a felét kapta meg Belgrád.

Az 500 millió dollárból fennmaradó 200 milliót Moszkva csak azután folyósítja, hogy Szerbia hitelmegállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - mondta az orosz pénzügyminiszter.

Oroszország 2009-ben 800 millió dollár hitelt folyósított Szerbiának a vasúti hálózat fejlesztésére.

A szerb hazai össztermék (GDP) tavaly 2 százalékkal csökkent, főleg azért, mert az aszály miatt katasztrofálisan rossz volt a termés. A kormány azonban erre az évre már 2 százalékos növekedést prognosztizál.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.