2013. április 10. 13:22

Oroszország 500 millió dollár hitelt nyújt Szerbiának. Az erről szóló megállapodást szerdán írta alá az Oroszországban tartózkodó szerb miniszterelnök és vendéglátója.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter az aláírást követően azt mondta, hogy a hitelt az idei költségvetés hiányának finanszírozására fordítja a belgrádi vezetés, az összegből 300 millió dollárt azonnal átutalnak.

A 3,5 százalékos kamatozású hitelt tíz év alatt kell törleszteni.

Szerbia eredetileg 1 milliárd dollár hitelt várt Oroszországtól. Arról egyik fél sem nyilatkozott, hogy a várt összegnek miért csak a felét kapta meg Belgrád.

Az 500 millió dollárból fennmaradó 200 milliót Moszkva csak azután folyósítja, hogy Szerbia hitelmegállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - mondta az orosz pénzügyminiszter.

Oroszország 2009-ben 800 millió dollár hitelt folyósított Szerbiának a vasúti hálózat fejlesztésére.

A szerb hazai össztermék (GDP) tavaly 2 százalékkal csökkent, főleg azért, mert az aszály miatt katasztrofálisan rossz volt a termés. A kormány azonban erre az évre már 2 százalékos növekedést prognosztizál.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.