TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. szeptember 16. 11:28

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a szerb jegybank függetlenségének helyreállítását és a költségvetési stabilizációt nevezte meg a hitelkeret megújításáról szóló tárgyalások elkezdésének feltételeként.

Az IMF pénteken kiadott, előkészületi országlátogatást összegző jelentésében nevezte meg a szervezet misszióvezetője, hogy milyen lépéseket vár el a szerb kormánytól a hiteltárgyalások újraindításának feltételeként.

Az IMF igazgatótanácsa 2011 szeptemberében hagyta jóvá az előző szerb kormánnyal kötött 1,1 milliárd eurós, 18 hónapos elővigyázatossági jellegű készenléti hitelmegállapodást (Precautionary Stand-By Arrangement). Az elszálló költségvetési hiány és államadósság miatt - még az előző kormány idején - az IMF februárban úgy döntött, hogy befagyasztja a hitelkeretet.

A májusban megválasztott új szerb kormány azonban igyekszik új hitelkeret-megállapodást kötni a nemzetközi szervezettel, ám a jegybanktörvény módosítása, és jelentős kiadásemelkedés miatt nehézkessé válhat a megállapodás.

Az IMF szerint a szerb gazdaság kilátásait a gyenge alapok, a jelentős belföldi és külgazdasági egyensúlytalanságok rontják, és a GDP várhatóan 1 százalékkal esik az idén. "Az állami kiadások jelentős növekedése, és az ebből eredő - a tervezettekhez képest - viszonylag magas hiány az év végére 60 százalék fölé emeli a GDP-arányos államadósság szintjét" - áll az IMF közleményében.

A szervezet leszögezte: "ebben a kontextusban a szerb hatóságoknak sürgősen ki kell dolgozniuk és életbe kell léptetniük azokat a terveket, amelyek hiteles módon állítják helyre a költségvetési és folyó fizetési pályát, és serkentik a növekedést".

Az IMF szakemberei a szerb hatóságok (hitel) kérését a gazdaságpolitikai tervek, és azok életbe léptetésének függvényében mérlegelik - zárja közleményét az IMF misszióvezetője.

A Nemzetközi Valutaalap a 2008-ban kirobbant válság hatására jelentősen változtatott hiteleszközeinek feltételrendszerén. Több hiteleszközt biztosít tagállamai számára, amelyek kamatfeltételeiket, futamidejüket és feltételrendszerüket tekintve különböznek.

A kiváló gazdasági alapokkal rendelkező államok számára biztosítja a Rugalmas Hitelkeret eszközét (FCL), amely átmeneti finanszírozási zavarok elkerülését és azok megelőzését szolgálja.

Az Elővigyázatossági és Likviditási Keret (PLL) olyan országok számára hozzáférhető, amelyek megfelelő gazdasági és jogszabályi alapokkal és a gazdaságpolitikai intézkedések végrehajtását illetően jó hagyományokkal és teljesítménnyel bírnak. Az 1-2 éves futamidejű hitelkeret kifizetései célkövetésen alapuló, utólagos (ex-post) feltételrendszerrel párosulnak.

A 2008-ban Magyarországnak is nyújtott, az IMF legfontosabb hiteleszközének számító Készenléti Megállapodás (SBA) szigorúbb feltételrendszerrel párosul. Az IMF az előzetesen megállapodott feltételek teljesítésének függvényében folyósít hitelrészleteket. Az SBA elővigyázatossági jelleget is ölthet, ahogy az Szerbia esetében is történt.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.