2012. szeptember 16. 11:28

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a szerb jegybank függetlenségének helyreállítását és a költségvetési stabilizációt nevezte meg a hitelkeret megújításáról szóló tárgyalások elkezdésének feltételeként.

Az IMF pénteken kiadott, előkészületi országlátogatást összegző jelentésében nevezte meg a szervezet misszióvezetője, hogy milyen lépéseket vár el a szerb kormánytól a hiteltárgyalások újraindításának feltételeként.

Az IMF igazgatótanácsa 2011 szeptemberében hagyta jóvá az előző szerb kormánnyal kötött 1,1 milliárd eurós, 18 hónapos elővigyázatossági jellegű készenléti hitelmegállapodást (Precautionary Stand-By Arrangement). Az elszálló költségvetési hiány és államadósság miatt - még az előző kormány idején - az IMF februárban úgy döntött, hogy befagyasztja a hitelkeretet.

A májusban megválasztott új szerb kormány azonban igyekszik új hitelkeret-megállapodást kötni a nemzetközi szervezettel, ám a jegybanktörvény módosítása, és jelentős kiadásemelkedés miatt nehézkessé válhat a megállapodás.

Az IMF szerint a szerb gazdaság kilátásait a gyenge alapok, a jelentős belföldi és külgazdasági egyensúlytalanságok rontják, és a GDP várhatóan 1 százalékkal esik az idén. "Az állami kiadások jelentős növekedése, és az ebből eredő - a tervezettekhez képest - viszonylag magas hiány az év végére 60 százalék fölé emeli a GDP-arányos államadósság szintjét" - áll az IMF közleményében.

A szervezet leszögezte: "ebben a kontextusban a szerb hatóságoknak sürgősen ki kell dolgozniuk és életbe kell léptetniük azokat a terveket, amelyek hiteles módon állítják helyre a költségvetési és folyó fizetési pályát, és serkentik a növekedést".

Az IMF szakemberei a szerb hatóságok (hitel) kérését a gazdaságpolitikai tervek, és azok életbe léptetésének függvényében mérlegelik - zárja közleményét az IMF misszióvezetője.

A Nemzetközi Valutaalap a 2008-ban kirobbant válság hatására jelentősen változtatott hiteleszközeinek feltételrendszerén. Több hiteleszközt biztosít tagállamai számára, amelyek kamatfeltételeiket, futamidejüket és feltételrendszerüket tekintve különböznek.

A kiváló gazdasági alapokkal rendelkező államok számára biztosítja a Rugalmas Hitelkeret eszközét (FCL), amely átmeneti finanszírozási zavarok elkerülését és azok megelőzését szolgálja.

Az Elővigyázatossági és Likviditási Keret (PLL) olyan országok számára hozzáférhető, amelyek megfelelő gazdasági és jogszabályi alapokkal és a gazdaságpolitikai intézkedések végrehajtását illetően jó hagyományokkal és teljesítménnyel bírnak. Az 1-2 éves futamidejű hitelkeret kifizetései célkövetésen alapuló, utólagos (ex-post) feltételrendszerrel párosulnak.

A 2008-ban Magyarországnak is nyújtott, az IMF legfontosabb hiteleszközének számító Készenléti Megállapodás (SBA) szigorúbb feltételrendszerrel párosul. Az IMF az előzetesen megállapodott feltételek teljesítésének függvényében folyósít hitelrészleteket. Az SBA elővigyázatossági jelleget is ölthet, ahogy az Szerbia esetében is történt.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.