3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a szerb jegybank függetlenségének helyreállítását és a költségvetési stabilizációt nevezte meg a hitelkeret megújításáról szóló tárgyalások elkezdésének feltételeként.

Az IMF pénteken kiadott, előkészületi országlátogatást összegző jelentésében nevezte meg a szervezet misszióvezetője, hogy milyen lépéseket vár el a szerb kormánytól a hiteltárgyalások újraindításának feltételeként.

Az IMF igazgatótanácsa 2011 szeptemberében hagyta jóvá az előző szerb kormánnyal kötött 1,1 milliárd eurós, 18 hónapos elővigyázatossági jellegű készenléti hitelmegállapodást (Precautionary Stand-By Arrangement). Az elszálló költségvetési hiány és államadósság miatt - még az előző kormány idején - az IMF februárban úgy döntött, hogy befagyasztja a hitelkeretet.

A májusban megválasztott új szerb kormány azonban igyekszik új hitelkeret-megállapodást kötni a nemzetközi szervezettel, ám a jegybanktörvény módosítása, és jelentős kiadásemelkedés miatt nehézkessé válhat a megállapodás.

Az IMF szerint a szerb gazdaság kilátásait a gyenge alapok, a jelentős belföldi és külgazdasági egyensúlytalanságok rontják, és a GDP várhatóan 1 százalékkal esik az idén. "Az állami kiadások jelentős növekedése, és az ebből eredő - a tervezettekhez képest - viszonylag magas hiány az év végére 60 százalék fölé emeli a GDP-arányos államadósság szintjét" - áll az IMF közleményében.

A szervezet leszögezte: "ebben a kontextusban a szerb hatóságoknak sürgősen ki kell dolgozniuk és életbe kell léptetniük azokat a terveket, amelyek hiteles módon állítják helyre a költségvetési és folyó fizetési pályát, és serkentik a növekedést".

Az IMF szakemberei a szerb hatóságok (hitel) kérését a gazdaságpolitikai tervek, és azok életbe léptetésének függvényében mérlegelik - zárja közleményét az IMF misszióvezetője.

A Nemzetközi Valutaalap a 2008-ban kirobbant válság hatására jelentősen változtatott hiteleszközeinek feltételrendszerén. Több hiteleszközt biztosít tagállamai számára, amelyek kamatfeltételeiket, futamidejüket és feltételrendszerüket tekintve különböznek.

A kiváló gazdasági alapokkal rendelkező államok számára biztosítja a Rugalmas Hitelkeret eszközét (FCL), amely átmeneti finanszírozási zavarok elkerülését és azok megelőzését szolgálja.

Az Elővigyázatossági és Likviditási Keret (PLL) olyan országok számára hozzáférhető, amelyek megfelelő gazdasági és jogszabályi alapokkal és a gazdaságpolitikai intézkedések végrehajtását illetően jó hagyományokkal és teljesítménnyel bírnak. Az 1-2 éves futamidejű hitelkeret kifizetései célkövetésen alapuló, utólagos (ex-post) feltételrendszerrel párosulnak.

A 2008-ban Magyarországnak is nyújtott, az IMF legfontosabb hiteleszközének számító Készenléti Megállapodás (SBA) szigorúbb feltételrendszerrel párosul. Az IMF az előzetesen megállapodott feltételek teljesítésének függvényében folyósít hitelrészleteket. Az SBA elővigyázatossági jelleget is ölthet, ahogy az Szerbia esetében is történt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.