TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Nem kell minden előírt lépcsőfokot végigjárni, ha a cégbíróság szerint nincs remény a szabályos működés helyreállítására. A cégmérleggel kapcsolatos mulasztások többnyire nem tartoznak ebbe a körbe, olvasható a Világgazdaságban.

[ajanlo=474][igazitas=left/]Könnyűné Mondok Edit, a Fővárosi Cégbíróság vezetője elmondta: a bíróságra 111 ezer mérleget nyújtottak be a vállalkozások, döntő többségüket a törvényes határidő lejárta előtti pillanatokban, május végén. A mérlegdömping ellenére az anyagok alig három hét alatt a helyükre, illetve a számítógépes nyilvántartásba kerültek.

Az adatokból úgy tűnik, nem javult látványosan a számviteli fegyelem. A regisztrált cégek száma jelenleg 184 ezer, azaz mintegy harminc-negyvenezer társaság maradt adós törvényi kötelezettségével. Az evás vállalkozásokat nem kötelezték éves beszámolóra.

A cégbíróság rendszerint a napi teendők ellátása során tapasztalja, ha egy cég nem nyújtotta be a mérleget. Ilyenkor - 30-40 napos határidő kitűzésével - felszólítják a hiány pótlására, és eredménytelenség esetén bírság kiszabásával ösztökélik a törvényes lépések megtételére. A pénzbírság igen jelentős lehet, hiszen a korábbi ötszázezer forintos felső határ az idén januártól tízmillióra emelkedett.

Az új szabályozás módot ad arra is, hogy a cégbíróság a pénzbírságot a cég vezető tisztségviselőjével szemben szabja ki, ha a törvényességi felügyeleti eljárásra annak magatartása adott okot. A procedúra nemegyszer a gazdasági társaság megszűntté nyilvánításával zárul. A cégmérleges mulasztásoknál azonban általában már az első felszólítás eredményre vezet; a bíróságnak nem is a megszüntetés a célja, sokkal inkább az, hogy törvényes működésre késztesse a vállalkozásokat. A tervek szerint viszont a jövőben már nem lesz esetleges a mérleggel késlekedők észlelése: az IM céginformációs szolgálata jelezni fogja a dokumentum hiányát az illetékes cégbíróságnak, amely ilyenkor köteles lefolytatni a törvényességi felügyeleti eljárást.

A részvénytársaságokra tavaly óta új szabályok vonatkoznak, így ennek megfelelően kell módosítaniuk az alapszabályaikat. A cégbírósági figyelmeztetés ellenére még többen adósak a törvény megkövetelte változtatással, ráadásul most újabb kötelezettség is terheli őket: elnevezésükben fel kell tüntetni, hogy zártkörű, vagy nyilvános cégek-e. Az erre vonatkozó bejegyzési kérelmet az első változáskor, de legkésőbb 2006. június 30-ig kell benyújtaniuk a cégbíróságra, olvasható a Világgazdaságban.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.