2007. szeptember 5. 06:01

Fantasztikus áfabizniszt kínál egy szlovákiai bejegyzésű, magyar tulajdonosi hátterű társaság. Bár ajánlatuk szerint áfamentesen juthatunk hozzá laptopokhoz és egyéb ketyerékhez, ez csak megcsillagozva igaz. Összességében mindössze egy likviditási kérdést oldanak meg. Mfor.hu háttér.

Plusz-mínusz áfa? (Mfor-montázs)

Jóllehet uniós csatlakozásunk óta a tax free (áfamentes) boltok létjogosultsága lényegében megszűnt (az elhanyagolható mértékű amerikai vagy ausztrál turizmust nem számítva), egy Szlovákiában működő, magyar magánszemélyek tulajdonában lévő társaság mégis ezzel a kifejezéssel hirdeti magát. A taxfreeshop.sk oldalon ugyanis azt ajánlják, hogy áfamentesen juthatunk hozzá különböző ketyerékhez.

A fő profil a laptop: a honlapon több gyártó több típusa közül választhatunk, emellett hordtáskát, palmtopot vagy például MP3-lejátszót is vásárolhatunk (bár utóbbiak esetében a típus kiválasztásához már telefonon kell egyeztetni).

A hordozható gépek dominanciáját mutatja az is, hogy a társaság 2004-ben Pozsonyban megnyitotta első üzletét laptop.sk néven. Kérdésünkre, hogy van-e bármi közük a Magyarországon elterjedt laptop.hu bolthálózathoz, határozottan nemmel válaszoltak.

A bombaüzlet

A társaság azt sem volt hajlandó elárulni, hogy milyen mutatókkal rendelkezik. Indoklásuk szerint ugyanis már az a kérdés is üzleti titkokat feszeget, hogy jól megy-e az üzlet vagy sem. A cég mindazonáltal sikeresként hirdeti magát a honlapon, s ezen felbuzdulva - mivel a törzsközönség a magyarországi lakosság - az idén év elején webboltot is nyitott.

Hogy miben is rejlik a bombaüzlet, nem sikerült megtudnunk. A cég az áfamentes értékesítést ugyanis úgy ajánlja, hogy ahhoz nem kell más, mint egy uniós adószám. Ezt 24 órán belül kiállítja az APEH, s ezt követően nincs más feladatunk, mint rendelni és áfamentesen fizetni - állítja a vállalat. Ez így is van, azt leszámítva, hogy de facto ez egyébként is így történik.

Nem is akkora bomba

Uniós adószámot értelemszerűen csak társaságok válthatnak ki, magánszemélyek nem, vagyis az ajánlat - mint ahogyan ezt a laptop.sk is állítja - csak cégek számára elérhető. Ugyanakkor ha itthon vásárol egy cég laptopot (vagy bútort, autót stb.), akkor a termék áfáját utólag leírhatja, vagyis összességében ez a vásárlás is áfa nélküli.

A laptop.sk tehát összességében egy likviditási problémát old meg adómentes ajánlatával. Az áfát ugyanis itthon meg kell fizetni, s csak később jár vissza. Uniós kereskedés során viszont eleve áfamentes az értékesítés. (Normális esetben azért, hogy a beszerzett terméket a viszonteladó saját tagországában saját áfakulcsával növelten adja tovább a fogyasztóknak).

Eddig nem volt túl gyakori az efféle ügyeskedés - mondta az mfor.hu-nak Kőszegi Márk, a Pénzügyminisztérium helyettes szóvivője. Szabálytalanság nincs az ügyben, de kérdés, hogy kinek éri meg ez az üzlet.

Ha magánszemélyek rendelnek a cégtől, akkor az áfát mindenképp fel kell számolni, ami Szlovákiában 19 százalék. Ez - összehasonlítva a hazai húsz százalékos kulccsal - annyira azért nem csábító.

Elhallgatott kötelezettség

Az uniós adószámokkal kapcsolatban pedig egy igen fontos dolgot elhallgatott a laptop.sk. A feladat nem ér véget azzal, hogy igénylünk egy adószámot, aztán áfamentesen vásárolgatunk szerte az unióban.

Az áfamentes értékesítésnek ugyanis ára van. A közösségi adószámmal rendelkező társaságoknak negyedévente összefoglaló jelentést kell készíteniük a közösségen belüli ügyleteikről. Vagyis lehet, hogy az áfamentes vásárlással megspóroltunk egy áfafizetést és -visszaigénylést, ám a nyakunkba szakadt egy negyedévenkénti töltögetősdi.

F. Szabó Emese

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:

Harmincmilliárd forint jogtalan áfa után fut a hatóság
Kovács László tervei szerint alakulhat át az áfa
Csütörtökig kell nyilatkozniuk a közösségi adószámmal rendelkezőknek

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.