2014. március 12. 09:34

A friss számok alapján a kiváló januári ipari adatokhoz két megye "nagyon nem tudott" hozzájárulni. Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megye ugyanis ott kezdte az újévet, ahol év végén abbahagyta: folytatta a lejtmenetet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán reggel tette közzé a részletes januári ipari termelési adatokat, melyek megegyeztek az előzetesen közölttel. Vagyis decemberhez képest 3,1, előző évhez képest pedig 6,1 százalékos növekedés történt.

A 6,1 százalékos növekedés egyébkén három éves csúcsnak számít, hiszen 2011 januárja óta nem volt megfigyelhető ennél nagyobb termelésbővülés az év első hónapjában. 

A növekedéshez továbbra is a járműgyártás járult hozzá legnagyobb mértékben, hiszen az ágazat teljesítménye 20,8 százalékkal bővült 2013 januárjához viszonyítva. Kiemelkedő ugyanakkor még a vegyi anyag, termék gyártása, ahol 13,2 százalékos növekedés történt, illetve a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása a maga 11,6 százalékos pluszával. Ellenben a gyógyszergyártás 17,2 százalékos zsugorodással, valamint a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, lgékondicinálás területén mért 14,4 százalékos mínusszal "lefelé" lóg ki az ágazatok közül.

A főként külföldi piacokra termelő hazai járműgyártás húzóereje egyébként abban is megmutatkozik, hogy munkanappal kiigazítva az ipar exportértékesítése újabb 9,3 százalékkal növekedett szemben a belföldi értékesítéssel, ahol a decemberi 3,7 százalékos mínusz után 5,4 százalékos további zsugorodás mutatkozott. Utóbbi egymást követő második csökkenő hónapot jelenti, ráadásul nem támogatja az optimista nézeteket a tény, hogy a két hónap alapján növekvő ütemű visszaesésről van szó. 

Szolnok és Tolna téli álomba merült

Az ipari termelés megyék szerinti lebontásából az látható, hogy míg decemberben 7 megyében regisztrált csökkenést a KSH, addig januárra ez a szám 5-re mérséklődött. A decemberi mínuszt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye januárban pluszba tudta fordítani, és természetesen vannak olyan megyék - pl. Hajdú-Bihar -, ahol pont fordítva változtak a dolgok. Két megye esetében viszont úgy tűnik, téli álomról kell beszélni, hiszen Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Tolna megyében a decemberi zsugorodás januárban is folytatódott. Míg előbbi esetben a visszaesés a korábbinál nagyobb ütemű volt, addig Tolnában inkább a lassuló ütemű csökkenés mutatkozott meg.

Ami a növekedésben kiemelkedő megyéket illeti, a prímet januárban is Győr-Moson-Sopron megye vitte köszönhetően a tavalyi év folyamán üzembe állt új Audi gyáregységnek. A dobogó második helyre Somogy megye került 16,7, a harmadikra pedig Bács-Kiskun 13,7 százalékos bővüléssel.

mfor.hu