<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Abszolút sikeresnek nevezi a kötelező óvodáztatáshoz kötött családi pótlék rendszerét pénteki számában a Magyar Idők. A lap a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi nevelési évre vonatkozó adataira hivatkozva azt írja, hogy január óta az igazolatlan hiányzások száma töredékére esett vissza.

A cikkben kiemelik, hogy míg az idei év első három hónapja alatt összesen csak 170 szülőnél kellett szüneteltetni a támogatást a 20 napot meghaladó igazolatlan távolmaradás miatt, addig tavaly az ilyen hiányzások száma még meghaladta a 14 ezret.

A KSH adatai szerint az előző nevelési évben egyedül az Észak-alföldi régióban több mint 4300 gyermek esetében lehet igazolatlan hiányzásról beszélni, ami negyedéves lebontásban meghaladja az ezret - írják. A régión belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legtöbb a hiányzás, összesen 2105, ami negyedéves lebontásban átlagosan 526 gyermeket jelent. Ez messze meghaladja az idei számokat, amikor összesen 31 gyermek maradt tartósan távol a megyében az év első három hónapjában - teszik hozzá.

A tavalyi statisztika szerint az Észak-magyarországi régióban 3356 óvodásnál fordult elő igazolatlan hiányzás, ezen belül Borsod megyében kiemelkedően sokról, 2141 gyerekről van szó. Ez havonta átlagosan 178 gyereket jelent, ezzel szemben az idei év első három hónapjában mindössze 12 szülőnél szüneteltették a családi pótlékot a 20 órát meghaladó igazolatlan hiányzás miatt - idézik a statisztikákat.

Az ország hét régiójából a nyugat-dunántúli végzett tavaly a legjobb helyen, itt alig 540 gyermeknek volt igazolatlan hiányzása, Vas megyében csak 35, míg idén három hónap leforgása alatt mindössze 4 családtól vonták meg a támogatást - közölte a Magyar Idők.

Az adatokat árnyalhatja, hogy az illetékes hivatalok igyekszenek csak a legvégső esetben felfüggeszteni az anyagi támogatás utalását, ezért nem zárható ki, hogy azoknál a családoknál, ahol az igazolatlan órák száma ugyan már meghaladta a megengedett húszat, a szülőket sikerült jobb belátásra téríteni - áll a cikkben.

MTI