2p

Az első teljes üzleti év után is lényegében azonos számú adózó tartozik az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá, annak ellenére, hogy 2006 őszén tíz százalékkal emelkedett az adókulcs - írja a Napi Gazdaság.

A legfrissebb adatok szerint mindössze 26-an döntöttek úgy, hogy önként elhagyják az evakört – mondta el a napilapnak az APEH. Nem nőtt nagyságrendileg azok száma sem, akik beléptek a körbe: 4655-en határoztak úgy tavaly december 20-áig, hogy az idén már az eva szabályai szerint adóznak. Közülük több mint kétezer az egyéni vállalkozó, 2600 pedig a társas vállalkozás. Ez a szám még változhat, mert azon túl, hogy az adóhivatal még nem dolgozta fel az összes adatlapot, a kilépés nem jogvesztő határidejű, vagyis azt még utólag, pontosabban hat hónapig megtehetik az érintettek.

Jövőre elképzelhető, hogy némiképp változik a helyzet - már ha törvény lesz a versenyképességi kerekasztal elképzeléséből, amely az evát, ahogyan van, kivenné az áfa rendszeréből. Ez azt jelentené, hogy az evások nettó összegű számlát adnának ki és fogadnának be, vagyis az áfához semmi közük nem lenne. Az adó kulcsa viszont ezzel a rendszerrel csak tíz százalék lenne. Már az idén alkalmazni kell ugyanakkor azt a rendelkezést, amely a fordított adózás körében jelent változást. Eszerint ha az evás cég akár számlakibocsátóként, akár -befogadóként kerül kapcsolatba fordított adózást alkalmazó vállalkozással, az aktus erejéig áfaalannyá válik.

Az evás kétféleképpen lehet ideiglenesen áfaalany. Ha az evás társaság végez például takarítási tevékenységet, akkor nettó összegű számlát kell kibocsátania. Ha viszont ilyen, vagyis nettó számlát fogad be, akkor a számla összege után be kell fizetnie az áfát. Mivel az evás nem áfaalany és nem is kell számlát gyűjtenie, kérdéses, hány vállalkozás kér majd számlát ezért a szolgáltatásért, írja a Napi Gazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!