3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Biztos vagyok benne, hogy a magyarországi játszma még nem ért véget - mondta a Wall Street Journal Europe pénteki számában Rebecca Patterson, az amerikai JP Morgan befektetési bank devizastratégája, arra célozva, mi történt a forinttal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt heti masszív beavatkozása óta.

Biztos vagyok benne, hogy a magyarországi játszma még nem ért véget - mondta a Wall Street Journal Europe pénteki számában Rebecca Patterson, az amerikai JP Morgan befektetési bank devizastratégája, arra célozva, mi történt a forinttal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt heti masszív beavatkozása óta.

Magyarországra mindenképpen folytatódik az alapok beáramlása, ahogyan az ország mind közelebb kerül az EU- és az euróövezeti tagsághoz. Meglehet, a spekulánsok hamarabb ugrottak fel a vonatra, mint a magyar központi banknak tetszett volna, de nem fognak tömegesen leugrálni - vélte az elemző.

A Bear Stearns elemzője, Steve Barrow azt mondta a lapnak, hogy a magyar központi bank lehetőségei nem végtelenek a forint gyengítésére, mert veszélybe kerül az inflációs cél, miközben a folyómérleghiány és a költségvetési hiány is nagy. Ezt a befektetők is jól tudják, és ha a forint visszatér a sáv erős oldalához, akkor van esély, hogy második nekifutásra sikerül kikényszeríteni a sáv elmozdítását - állította ez az elemző.

Mások úgy vélik, az MNB nem csak csatát nyert a múlt héten, becsléseik szerint 5 milliárd eurós forinteladással és az alapkamat 2 százalékpontos csökkentésével 6,5 százalékra, hanem talán a háborút is megnyerte. A BNP Paribas legfrissebb tájékoztatója arra figyelmezteti a befektetőket, hogy a magyar árfolyamrendszer legalább 2004-ig változatlan marad.

A JP Morgan vezető devizastratégája, Larry Kantor is figyelmeztetett a Wall Street Journalben arra, hogy a magyar helyzetet nem szabad összetéveszteni a kilencvenes évek eleji brit, olasz vagy svéd helyzettel. Ezeknek az országoknak a mesterségesen túlértékelt valutáit 1992-ben úgy megtámadta a nemzetközi spekulációs tőke, hogy a küzdelem vége, hatalmas költségek ellenére, hivatalos leértékelés lett, és az angol fontot és az olasz lírát kénytelenen voltak kivonni az európai átváltási mechanizmusból is. Ez a tanulság volt az egyik oka, amiért Nagy-Britannia kimaradt az euróövezetből is. Larry Kantor szerint a kilencvenes évek eleji események bizonyítják, hogy a központi bankok küzdelme reménytelen a leértékelésre játszó spekulációval szemben, ám a magyar fejlemények arra vallanak, hogy a fölértékelődés elleni harcban még mindig igen hatásos a központi bankok fegyvertára.

Az elmúlt napokban a magyar sajtó a forint erősödésére spekulálók között tekintélyes szerepet tulajdonított a J.P. Morgan bankháznak.LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.