TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A személyi jövedelemadó és a járulékok mérséklését helyezte kilátásba a mai rendkívüli ülésen Gyurcsány Ferenc. Ennek forrásaként a mérsékelt áfa-emelést, illetve a vagyoni jellegű adókat jelölte meg, és felvetette a családi pótlék bruttósításának lehetőségét, azaz a személyi jövedelemadó alá helyezését. A kormányfő azonban nem jelölt meg határidőt a tervek végrehajtására. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnököt tette felelőssé az államadósság növekedéséért, valamint a recesszió kialakulásáért. Az államadósság és a GDP aránya pedig "bőszen romlik" Navracsics szerint: míg 2004-ben ez a mutató 59 százalék körül volt, 2009-ben már hetven százalék lesz.

Gyurcsány vs. Navracsics: elbeszéltek egymás mellett (Mfor-montázs)

Vitaindítójában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány nem tud mindenkit megvédeni a globalizált válság hatásaitól, és lesznek érdeksérelmek. Szerinte a súlyos helyzetért háromnegyed részben a világgazdasági helyzet, míg negyed részben saját magunk vagyunk felelősek.

A kormányfő úgy véli, versenytársaink jobb helyzetben vannak nálunk. A szlovákoknál lesz gazdasági növekedés idén – bár csak szerény mértékű, 2-3 százalékos -, a lengyeleknél is felfele megy a GDP, a csehek pedig stagnálás körüli állapotra számítanak. Ezzel szemben Magyarországon 2,5-3 százalékos visszaesés várható éves szinten, fűzte hozzá. 

1000 milliárd forintos adóátrendezés

Mit kell ahhoz tenni, hogy Magyarország relatíve kedvező helyzetben legyen – tette fel a kérdést a miniszterelnök? Elsőként azt a problémát vetette fel, hogy ma Magyarországon a biztonságot sokak számára nem a munka jelenti, hanem a szociális segély. Ezért az lenne szükséges, hogy a munka legyen az elsődleges, ehhez azonban nagymértékben át kell alakítani a gazdaság rendszerét.

A kormányfő elutasította, hogy ezt csak adócsökkentésből érjük el. Szerinte egyszerre kell végrehajtani átfogó adó-és a szociális rendszert. Ennek keretében egyidőben kell jelentősen csökkenteni a személyi jövedelemadót és a munkabért terhelő járulékokat. Ezt azonban nem kiadáscsökkentésből kell megvalósítani, hanem egy 1000 milliárd forintos adóátrendezésből.

Gyurcsány Ferenc azt indítványozta, hogy a vagyon és a forgalmi jellegű adók emelkedjenek. Ennek keretében jelentősen szűkíteni kell az adórendszerben meglévő mentességeket és kedvezményeket, mérsékelten kell növelni az áfát, illetve létre kell hozni az egységes vagyonadót.

A kormányfő kitért a szociális rendszer átalakítására, ezen belül a családi pótlékra. Megpendítette, hogy a családi pótlékot bruttósítanák és bevonnák a személyi jövedelemadó alá. Hangsúlyozta: a rendszert úgy kell átalakítani, hogy azok kapjanak többet, akiknek ez jobban szükséges, legyen célzottabb a szociális rendszer, s ne kezelje azonosan az alacsonyabb és magasabb jövedelműeket.

A miniszterelnök megemlítette azt is, hogy jelentősen mérsékelni lehetne az önkormányzatok bürokráciáját, valamint a helyi- és a parlamenti képviselők számát. Felvetette továbbá, hogy érdemes átláthatóvá tenni a pártfinanszírozást és a képviselők költségtérítését.   

A válság nem most kezdődött

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője válaszában elmondta, hogy az ország már 2004 óta növekedési válságban van. Kiemelte, hogy versenytársaink - bár lassul a növekedésük - nem jutnak recesszióba. A frakcióvezető feltette a kérdést: miként lehetséges, hogy Gyurcsány Ferenc olyan sikeres volt, miközben miniszterelnökként már nem annyira az? Az államadósság és a GDP aránya pedig „bőszen romlik”: míg 2004-ben ez az arány 59 százalék körül volt, 2009-ben már 70 százalék  lesz, jegyezte meg. 

Navracsics irónikusan megemlítette, hogy a miniszterelnök páros napokon nem akar adócsökkentést, páratlan napokon viszont akar. Utalt arra is, hogy 2004-ben még euróbevezetést ígért a szocialista kormány, amiből nem lett semmi. "Magyarországnak új kezdetre van szükségre. Az az igazság, hogy tudjuk, összefogásra van szükség, de sajnos választani kell, hogy önnel fogjunk össze, vagy a magyar választópolgárokkal. És akkor én azt mondom, hogy a magyar választópolgárokkal kell összefogni, miniszterelnök úr" – jelentette ki a Fidesz szónoka.

Fodoréknak tetszenek az adójavaslatok

Hargitai János (KDNP) bírálta a kormány válságkezelését. Szerinte nem azért fordultunk először a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF), mert gyorsan reagáltunk, hanem azért, mert mi voltunk a legnagyobb bajban. De legalább Gyurcsány kimondta, hogy válság van, tette hozzá.

Fodor Gábor SZDSZ-elnök felszólalásában kijelentette, hogy az adójavaslatokat pártja tudja támogatni. De feltette a kérdést, hogy ez elég-e. Azt indítványozta, hogy üljenek le a parlamenti pártok, és jussanak közös nevezőre olyan döntő kérdésekben, mint például az euróbevezetés.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke kitért arra, hogy a korábbi válságegyeztetésnek sem lett érdemi eredménye.  Nem érti, eddig mire várt a kormány, hiszen már a Nemzeti Csúcson is mindenki mindent elmondott. Mindezek alapján úgy véli, semmi értelme nem volt a mai vitának.

VMI

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.