TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az év vége az üzleti ajándékozás szokásos időszaka. Sok cég azonban nincs tisztában azzal, milyen fogásokkal lehet csökkenteni az emiatt rá háruló adóterheket. Az mfor.hu tanulmánya erre ad tippeket.

Hogyan fizethetünk 55 helyett csak 16 százalékos adót?

A nyilvántartás rendszere alapvetően az elszámolási mód függvényében változhat. Elképzelhető, hogy a csekély értékű ajándékok beszerzésére csak az átadást közvetlenül megelőzően kerül sor. Előfordulhat azonban az is, hogy a vállalkozás beszerzi a csekély értékű ajándéknak szánt termékeket és azokat csak később adja át magánszemélyeknek.

[ajanlo=1382][igazitas=left/]

Ettől függően lehet azonnal költségként elszámolni vagy készletként nyilvántartani ezeket az ajándékokat. Biztosítani kell azonban, hogy a nyilvántartásból egyértelműen megállapítható legyen, hányszor részesült egy-egy magánszemély az év során csekély értékű ajándékban.

A törvény természetesen nem írja elő, hogy az ajándékot át is kell venni. Az átadást hitelt érdemlően bizonyítani lehet többek között egy rendezvény esetén a résztvevők listájával, vagy a megajándékozottak listájával. Általában az ajándékokat kézbesítők jegyzéket visznek magukkal, s azt alá is irathatják az átvételkor. Olykor elég bizonyíték az átadásra, ha a kézbesítő igazolja, hogy a felsoroltaknak átadta a "csomagot".

Ezek után a csekély értékű ajándékkal kapcsolatos eljárási szabályoknak meg is felelt az adott vállalkozás, és - nem utolsó sorban - mindezt csaknem adómentesen. Azaz, ha az üzleti keretbe bele nem férő ajándékok esetében maximum 5.700 forint értékű figyelmesség átadásával is megelégszik a vállalkozás, akkor azt személyi jövedelemadó mentesen teheti és még százalékos ehót sem kell utána fizetni.

55 helyett csak 16 százalékos adó

Azonban ennek az ajándékozási formának is van adóhatása a társasági adót illetően, azt ugyanis személyi jellegű egyéb kifizetésként kell elszámolni. Az üzleti partnerek pedig nem tartoznak azon személyi körbe, amelyek esetében a személyi jellegű egyéb kifizetéseket a vállalkozás érdekében felmerülő költségnek kell tekinteni.

Emiatt - az üzleti ajándékot helyettesítő - csekély értékű ajándékok esetében a társasági adó alapját minden esetben meg kell emelni saját összegével. Ez azonban ez évben csak 16 százalékos adót jelent. Tehát - ugyanakkora ajándék alapra vetítve - az 55 százalékos adó és járulék helyett kell ezt az összeget megfizetni.

Kerekes Anikó

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.