<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Olaszország közepes befektetési ajánlású államkötvény-besorolását pénteken a Moody's Investors Service, az olasz államadósság-dinamika stabilizálódásával indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő ezzel levette a napirendről Olaszország szuverén adósosztályzatainak visszaminősítését, és meg is erősítette a hosszú és a rövid lejáratú olasz államadósság "Baa2/Prime-2" besorolását.

Indoklásában a Moody's kiemeli, hogy központi előrejelzési forgatókönyve szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért olasz államadósság-ráta az idén 135 százalék alatt tetőzik, és mérsékelt ütemű gazdasági növekedés is beindul az olasz gazdaságban.

A cég 2012 nyarán vonta meg Olaszországtól az elsőrendű "A" kategóriás adósminősítést, egyebek mellett az olasz gazdaság és az euróövezeti periféria egészének adósminőségi és finanszírozási kockázataival indokolva a lépést. A Moody's annak idején az addigi "A3"-ról két fokozattal - a köztes "Baa1" kihagyásával - a jelenlegi "Baa2"-re rontotta az olasz szuverén besorolást, és az új osztályzaton is negatív kilátást hagyott érvényben.

Ezt a besorolási kilátást javította most stabilra a hitelminősítő. Indoklásában hangsúlyozta azt a várakozását is, hogy az olasz kormány a terveknek megfelelően végrehajtja államháztartási konszolidációs programját. A Moody's szerint emellett várhatóan nem emelkednek érdemben az olasz államháztartás tőkepiaci finanszírozási költségei, és a költségvetésre nem hárulnak jelentősebb kötelezettségek vagy tőkepótlási terhek a bankrendszer részéről. A cég közölte: e várakozásait Enrico Letta kormányfő lemondása sem módosítja.

Olaszország alapszintű adósprofilját javítja a közfinanszírozási szféra robusztus adósságelviselő kapacitása, amelyet az államháztartási bevételekhez mért kamatteher-ráta tükröz. A Moody's hangsúlyozza, hogy ez a mérőszám Olaszország esetében jórészt stabil volt az euróövezeti adósságválság eddigi időszakában.

A Moody's becslése szerint a bevételarányos kamatkötelezettségi ráta tavaly 11,3 százalék volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban, bár magasabb a pénzügyi válság előtti időszakban, 2003-2007 között mért 10,8 százalékos éves átlagnál. A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az irányadó tízéves olasz állampapír hozama jelenleg 3,9 százalék, vagyis alacsonyabb a 2003-2007-es időszak 4,1 százalékos átlaghozamánál.

Olaszországot a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Standard & Poor's a Moody's besorolásának megfelelő "BBB" szuverén osztályzattal tartja nyilván, a Fitch Ratings olasz államadós-besorolása ennél egy fokozattal jobb, "BBB plusz". Mindkét cég negatív kilátást tart érvényben Olaszország adósosztályzatára.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.