Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Magyar Államkincstár szerepe jelentősen kibővült a megalapítása óta eltelt húsz évben, emelkedett a rendszerben szereplő intézmények, szervezetek száma - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön, a Magyar Államkincstár fennállásának 20. évfordulóján tartott nemzetközi konferencián.

A kincstár kezeli a teljes magyar pénzforgalom mintegy 25 százalékát; két évtizede kiépült Magyarországon az az intézmény, amely a közpénzek hatékony, takarékos elköltésében példát mutat valamennyi más intézménynek - mutatott rá.

A miniszter bejelentette: a következő hónapokban szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok számláit is a Magyar Államkincstár vezesse. Az ehhez szükséges feltételek kialakítása folyamatban van. A kormány hamarosan megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy az önkormányzatok főszámlát vezessenek majd a kincstárnál, a kormányzat pedig  az állami támogatásokat, normatívákat a kincstári számlára utalja. További kérdést vet fel, hogy hol vezessék az önkormányzatokhoz tartozó vállalkozások, intézmények számláit, tette hozzá a miniszter.

Ezekre a nőkre vágynak a pénzéhesek

Másik fontos feladatnak nevezte, hogy a lakosság állampapírba fektesse a megtakarításait, ennek érdekében országszerte 77 forgalmazási helyen lehet állampapírt venni. Míg öt éve a magyar államadósság 4-5 százalékát finanszírozta a lakosság, jelenleg 15 százalékát finanszírozza közvetlen állampapír-vásárlással - mutatott rá. A kincstár közreműködésével lehetett a lakosság nagyobb szerepvállalásával kedvezőbbé tenni az adósságfinanszírozást - állapította meg.

A magyar államigazgatáson belül az államkincstár elismert helyet vívott ki magának, tette hozzá. Kitért arra, hogy a kincstár számos feladata mellett ellátja a terület és településfejlesztési operatív program közreműködő szervezetének feladatát, és a kormányzati döntéshozatalhoz nyújtott támogatása is erősödött.

Az intézmény stratégiájának középpontjában a modern kincstár megvalósítása áll, ami magában foglalja az ügyfélorientált működési rendszerré és kormányzati szolgáltató-információ központtá válását is. A célok eléréséhez további fejlesztések szükségesek, a szervezeti keretek, vagy az informatikai rendszerek átalakítására  - mondta.

A kincsár legfontosabb feladata a központi költségvetés végrehajtásával kapcsolatos feladatok elvégzése, de a 2017-es költségvetés tervezetének elkészítésénél is az intézmény adatbázisára támaszkodtak - folytatta Varga Mihály. Mára már nem az a kérdés, hogy 3 százalék alatt lehet-e tartani a hiányt, hanem az, hogy a magyar államháztartás tud-e hiány nélkül működni - mondta a tárcavezető.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.