<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A nemzetgazdasági miniszter szerint bízni lehet abban, hogy tartható lesz a gazdasági növekedés, a magyar gazdaságnak komoly tartalékai vannak, 2014-ben az exportpiacok bővülése tovább húzhatja a gazdasági növekedést és ebben a belső kereslet növekedése is komoly mértékben segíthet.

Ezt Varga Mihály péntek este a Duna Közbeszéd című műsorában mondta, kiemelve, hogy Európában elhúzódó stagnálás van, így Magyarország a maga 2,7 százalékos negyedik negyedévi bővülésével az EU 28 tagországa közül a 4. legmagasabb növekedést tudta felmutatni. Az elmúlt év egészében 1,2 százalékos volt a magyar gazdaság növekedése.

Egy kérdésre válaszolva elmondta: az idén a kormány már éves szinten 2 százalékos növekedést vár, sőt, van olyan elemző, aki 2,5-2,6 százalékos bővülést jósol Magyarországnak. Hozzátette: a miniszterelnök által Kínában mondott, a magyar gazdaság 2016-os teljesítményére várt 4 százalékos bővülés "nem tűnik elérhetetlennek".

Arra a riporteri felvetésre, hogy a 310-313 forint/euró körüli árfolyam egyes elemzők szerint a monetáris tanács kamatpolitikájának, kamatcsökkentésének következménye, a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: szerinte a forint árfolyamára sokkal nagyobb a hatása annak, ami a külső piacokon történik.

Emlékeztetett arra, hogy a Fed, a jegybank szerepét betöltő amerikai tartalékbankrendszer mennyiségi lazítási programjában havonta először 85 milliárd dollárt "pumpáltak a gazdaságba", ezt előbb 75 milliárd dollárra, majd mostanában 65 milliárd dollárra csökkentették, és jelezték, hogy ki akarják futtatni a programot.

Varga Mihály úgy vélte: ettől megijedt mindenki, mivel úgy gondolják a piaci szereplők, a jövőben nehezebb lesz feltörekvő piaci államkötvényeket vásárolni. Az is kétségtelen, hogy a magyar alapkamat nem 7 százalék már, hanem 3 százalék alatt van, és ez is befolyásolja a befektetők döntéseit - fűzte hozzá.

"Bízom abban, hogy a monetáris tanács értékeli a kialakult szituációt, és felelős döntést hoz" - mondta Varga Mihály, hozzátéve, a monetáris tanács hatásköre ennek a "felelős döntésnek" a meghozatala. Kiemelte: a további kamatcsökkentés is felelős döntés lehet, de az ezzel ellentétes irányú döntés is az lehet, ez a monetáris tanács hatásköre.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.