<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

A koronavírus első hulláma után még nyitva maradt sörözők közül egyesek most adták fel végleg, mások viszont még házhozszállítással és az elvitel lehetővé tételével próbálkoznak – amennyiben ez utóbbihoz az Országgyűlés mai döntése zöld jelzést ad. Az éjféltől hatályos bezáráshoz való hozzáállást alapvetően befolyásolja, hogy a pub a főváros melyik részén helyezkedik el. 

Megtisztelő, hogy gondolt rám, de ne haragudjon, nem szeretnék már foglalkozni az egésszel. Elég valószínű, hogy már ki sem nyitunk – fakadt ki megkeresésünkre az egyik, Budapest belvárosában lévő népszerű söröző tulajdonosa. Egyúttal jelezte, hogy azért nem adja fel, mint mondta, „terveim vannak, nem hagyom magam”.

Van, ahol csak átmenetileg zárják el a sörcsapot. Fotó: FacebookVan, ahol csak átmenetileg zárják el a sörcsapot. Fotó: Facebook

A fővárosi pubokat eltérően érintették a koronavírus-járvány első hulláma miatt elrendelt szigorítások. Voltak, amelyek már a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetet követően végleg bezártak. Mások a fertőzöttségi adatok javulása hatására, május közepétől fokozatosan kinyitottak.

A sörözőtulajdonosok reakcióit alapvetően befolyásolta, hogy az általuk üzemeltetett egység hol helyezkedett el, ez határolta be ugyanis a fogyasztóik összetételét. Értelemszerűen a belvárosban, a szállodákhoz közel elhelyezkedő pubokban döntő részben külföldiek fordultak meg, ezért is esett nagyot az első határzár miatt e sörözők forgalma. Közülük egyesek azért nem látták értelmét, hogy május közepétől kinyissanak, mert a külföldi turisták a gazdaság újraindítása ellenére sem tértek vissza csapatostul. Ez volt jellemző mindenekelőtt a Gozsdu-udvarban. 

Néhány utcával arrébb már más volt a helyzet. Ott, ahol a külföldiek túlsúlya nem volt annyira vészes, így a fogyasztásuk kiesését, ha nem is teljesen kompenzálta, de nagymértékben tompította a magyarok által generált forgalom. Ami persze összességében így is alacsonyabb volt az előző évinél. 

Nekik tesz be a szerdától érvényes újabb boltbezárás. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a márciusival, áprilisival együtt immár három hónap, azaz egy egész negyedév bevétele esik ki. Ez egyesek számára már elviselhetetlenül sok – ezek közé tartozik a cikkünk elején említett pub is. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy egyáltalán nem biztos, az egyelőre december 10-éig tartó újabb zárlatot nem hosszabbítja-e meg a kormány, ha azt látja, hogy nem enyhül, vagy esetleg még tovább súlyosbodik a hazai vírushelyzet.

Jelenleg csak azok a sörözők nem döntöttek még a teljes bezárásról, s reménykednek ily módon a decemberi újranyitásban, amelyek forgalmának többségét a magyarok adják. Ők a következő egy hónapot – az első hullámos bezárásokhoz hasonlóan – kiegészítő szolgáltatásokkal próbálják meg átvészelni.

Üdítő kivétel

A Budapest belvárosától távolabb eső, VIII. kerületi Lőrinc pap téren lévő Jaromír a Templomhoz nevű cseh sörház például a házhozszállítással mindenképpen megpróbálkozik, s amennyiben az Országgyűlés által még ma megalkotandó törvény megengedi, akkor elvitelt is lehetővé tesznek, a már most is kínált napi ebéd menüt e formában biztosítanák tovább – közölte lapunk megkeresésére Harsányi András, a sörözőt működtető cég társtulajdonosa.

Ők egyébként atekintetben szerencsésnek tekinthetők, hogy vendégeik a Lőrinc pap téren döntően magyarokból állnak. Ennek is köszönhető, hogy a május 18-ai újranyitást követően a forgalmuk nem apadt, sőt, az még a tavalyi év azonos időszakáét is meghaladta – tájékoztatott Harsányi András.

Ráadásul a zárásra alig marad a nyakukon felhalmozott készlet, mivel az elmúlt hetek egyre durvább fertőzöttségi, elhalálozási adatai miatt már számítottak arra, hogy a kormány újra a legszigorúbb intézkedéseket rendeli el. Így csak annyi sör megy veszendőbe, amelyek esetleg nem kerülnek csapra a ma este még 11 óráig tartó nyitvatartási időben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.