5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Ez a helyzet akkor állna elő, ha az euró 370 forintnál is többe kerülne. A CIB az infláció emelkedését tartósabbra teszi, mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám az olasz tulajdonú banknál a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.

Bár az MNB szerint egyszeri sokkot okoz az infláció emelkedése 2021-ben, Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője mai sajtótájékoztatóján azt mondta, lát jelentősen (és tartósabban) felfelé mutató kockázatokat, ezért 2021 második felében és az év egészében is 4 százalék felett lehet az átlagos pénzromlás. Ez pedig a monetáris politikát is lépésre készteti, s ennek már az első jelei is látszódnak: az MNB megnyilatkozásai az utóbbi időben "héjábbá" váltak. (Akkor szokták mondani egy jegybankról, hogy héja, ha szigorú monetáris politikát folytat, lazítás esetén pedig galambként aposztrofálják.)

Trippon szerint rövid távon nincs tér a jegybanki lazításra, ezért nem is számít a 0,6 százalékos alapkamat és a 0,75 százalékos egyhetes betéti kamat közötti rés szűkítésére, már csak azért sem, mert ez az MNB hitelességet is ronthatja. "Kamatemelésre pedig akkor kerülhetne sor, ha a forint elkezdene „vadul” gyengülni" – mutatott rá.

Ami az árfolyamot illeti, a CIB vezető elemzője saját bevallása szerint az előrejelzése "emberemlékezet óta nem változott". Eszerint 355-365 forintos eurókurzust vár, ezen belül is inkább 355-360 közöttit. Az inflációs és a pénzügyi stabilitási kockázat miatt úgy véli, az MNB a 370-es szint felett már beavatkozna. Ami pedig az ellenkező irányt illeti, amennyiben magas szinten marad az infláció és a várakozások is stabil szinten maradnak, akkor szerinte Matolcsy Györgyék csak az árfolyammal operálhatnak – ebben az esetben 355 forint alá engedhetik az euróárfolyamot.

Hosszabb ideig tartó inflációra számít a CIB, mint az MNB. Fotó: depositphotosHosszabb ideig tartó inflációra számít a CIB, mint az MNB. Fotó: depositphotos

Az idén eddig a kötvényhozamok első negyedévi megugrása volt a legizgalmasabb, a hazai tízéves hozam az év eleji 2 százalék körüli szintről mára 2,7-2,8 százalékra ment fel. Ebben a külső mellett egy belső tényező is közrejátszott – hívta fel a figyelmet a CIB vezető elemzője, nevezetesen az ÁKK "orrnehéz" kibocsátása, vagyis az, hogy az év egészét tekintve, időarányosan több állampapírt dobott a piacra. Szerinte a korábbiakkal ellentétben most az a cél, hogy a magyar hozamok ne emelkedjenek nagyobb arányban, mint a külföldiek, s úgy véli, a hazai tízéves hozam 2021 végén a jelenlegihez hasonló szinten, 2,7-2,9 százalék között lehet. Trippon ugyanakkor nem zárta ki, hogy ha a piaci feltételek kedvezőek lesznek, akkor az állam devizakötvényeket is értékesíthet.

Az első negyedév hazai gazdasági teljesítményére is rányomta bélyegét a pandémia, a második félévtől azonban elindulhat a fokozatos kilábalás, amely az év közepétől válthat magasabb tempóra. Szerinte európai összehasonlításban az ország kifejezetten jól áll az oltások terén, így a fokozatos gazdasági nyitás valamivel korábban elindulhatott, mint a legtöbb EU-s országban.

Természetesen a kilátásokat továbbra is a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi, de ha a következő hónapokban nem érkezik újabb járványhullám, az év egészében 4-5 százalék közötti növekedési ütemet várunk. 2022-ben pedig – elsősorban a rendelkezésre álló európai uniós források intenzív felhasználásának köszönhetően – tovább gyorsulhat a gazdaság– tette hozzá Trippon.

Úgy véli, a gazdasági kilábalás előrehaladtával párhuzamosan a munkaerőpiacon is megindulhat a helyreállítás, aminek első jeleit látta a márciusi KSH-adatokban is. Ezek a számok megerősítik, hogy a járvány harmadik hulláma sokkal kevésbé ütötte meg a munkaerőpiacot, mint az első hullám: ennek a CIB elemzője szerint elsősorban az az oka, hogy a gazdaság egyrészt részben alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, másrészt a második és harmadik hullám alatt a korlátozó intézkedések is kevésbé voltak szigorúak. Ugyanakkor a hivatalos statisztikák számbavételi problémák és módszertani okok miatt még mindig a valóságosnál jobb képet festenek a munkaerőpiaci helyzetről, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisában szereplő álláskeresőkkel kalkulálva a KSH 4 százalékos értékével szemben még mindig 6 százalék feletti, „számított” munkanélküliségi ráta adódik.

A gazdaság újranyitása és szezonális okok miatt a következő hónapokban tovább javulhat a munkaerőpiaci helyzet: az EU-s országok nyitásával párhuzamosan a külföldön dolgozók egy része is visszatérhet külföldi munkahelyére, de az elsődleges munkaerőpiacon is nőhet a foglalkoztatottak száma. Sőt, a korlátozások által legdrasztikusabban sújtott és most újranyitó ágazatokban – szállodaipar, vendéglátás – akár már rövid távon is munkaerőhiány alakulhat ki. „Ha a korlátozások feloldása tartósnak bizonyul, a munkanélküliségi ráta a tavaszi hónapokban tetőzhet, és az év további részében fokozatosan tovább javulhat. Ebben az esetben az éves átlagos munkanélküliségi ráta alacsonyabb lehet, mint a jelenlegi 4,5 százalékos prognózisunk” – emelte ki a vezető elemző.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.