<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A posztszovjet köztársaságot eddig többnyire Moszkván keresztül lehetett megközelíteni, ahová most a repülés nem ajánlott. Mégsem mondta le részvételét Grúzia – maradjunk most a hagyományos magyar elnevezésnél – a Hungexpo-n március 3-án nyílt Utazás kiállításon. Idén az ország egyik legszebb régióját, az Ajara autonóm köztársaságot helyezik előtérbe a Budapestre érkezett szakemberek.

Grúzia turisztikai és rekreációs hivatala képviseletében Nino Khakhubia fogadta az üzletfeleket és újságírókat a standjukon. Országa az utóbbi években jelentős mértékben fejlesztette a szállodahálózatát és a légiközlekedését, három nemzetközi repterük van.

Hétezer magyar turista látogatott az utolsó Covid előtti évben a kaukázusi köztársaságba, hozzánk pedig 20 ezren érkeztek.

Budapestről jelenleg a Wizzairrel lehet repülni Kitausziba, az átszállásos, mentrendszerű járatok drágábbak és lassúbbak. A Wizzair gépei sem repülnek természetesen a háborús övezetek felett. Grúziába elsősorban a volt szovjet tagköztársaságokból utaznak, de jelentős a lengyel és izraeli beutazó forgalom is.

Természeti és nemzeti kincseikről beszámolva Khakhubia hangsúlyozta, hogy nemcsak a Kaukázus hegyei, a szubtrópusi zóna jellemzői vonzzák a turistákat, hanem a különös szépségű síterepek. Ajara – melynek központja Batumi, Grúzia második legnagyobb városa – különösen híres tea-, mogyoró- és dohányültetvényeiről, mindenekelőtt azonban a bortermesztéséről.

Grúzia a világ egyik legősibb területe. Fotó: ManderwellGrúzia a világ egyik legősibb területe. Fotó: Manderwell

Grúzia a világ egyik legősibb területe, ahol valaha bort készítettek, méghozzá speciális, földbe helyezett hatalmas tartályokban erjesztették – és erjesztik ma is – a zamatos, édes, máskor erős borokat. Bár ma már természetesen az acéltartályos módszer is elterjedt. Az itt készített konyak világhírű, a helyiek igen kedvelik a pálinkára hasonlító csacsát is.

Az elmúlt tíz évben jelentősen fejlődött az itteni turisztikai infrastruktúra, nívós szállodák nyíltak. Mint például a Gudauriban található Quadrum, amelynek érdekessége, hogy konténerekből épült egy meredek sziklacsúcsra, és ideális célpont azok számára, akik már unják Aspent vagy Chamonix-t. Népszerűek a kulturális fesztiválok, a borászati programok és az ökoturizmus. A téli sportok mellett a búvárkodás is kedvelt, akárcsak a nemzeti parkok látogatása.

A diót olyannyira favorizáló grúz konyha a másik nagy vonzerő – a két leghíresebb fogás, a hacsapuri és a csurcsela mellett – a mondjuk úgy: mustkolbász – neve egyre több országban ismert, ami a nyugati országokban nyílt nemzeti éttermeiknek köszönhető.

Az elmúlt évek az infrastrukturális fejlesztések jegyében zajlottak: hatalmas terek, ultramodern szobrok, a modern épületek és szállodák jellemzik ma a nagyvárosokat. Batumiban több mint 22 ezer szállodai ágy várja a turistákat.

Nino Khakhubia bízik abban, hogy a magyar piacról egyre több turista érkezik majd e szépséges kis országba, persze elsősorban a háború után. A mostani Utazás kiállításon való jelenlétet hasznos piaci előkészítésnek tekinti.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.