Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

Többük szerint viszont ez az álláspont nincs bebetonozva.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed márciusi kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyve szerint a kamatalakítók többsége úgy látja, az idén valószínűleg már nem változik az alapkamat. A jegyzőkönyv szerint azonban több kamatdöntő is úgy vélte, hogy ez az álláspont nem végleges, nincs "bebetonozva". Abban az esetben ugyanis, ha a gazdasági folyamatok lehetővé teszik és nő az infláció, akkor elképzelhető kamatemelés, mi több, kamatcsökkentés is lehet, ha a gazdaság állapotában nem várt mértékű romlás következne be és csökkenne az infláció. 

A március 20-án záródott kétnapos kamatdöntő ülésen a piaci várakozásoknak megfelelően a december óta érvényes 2,25-2,50 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot a nyíltpiaci bizottság (FOMC). A márciusi ülés után kiadott közlemény már utalt arra, hogy idén valószínűleg nem lesz kamatemelés. Tavaly decemberben még két kamatemelést valószínűsítettek erre az évre.

Márciusi kamatdöntésének ismertetésekor a FOMC rontotta növekedési és inflációs előrejelzését, valamint bejelentette, hogy szeptemberben megállítja masszív kötvényállományának leépítését. Közleményében a Fed rámutatott arra, hogy a világ legnagyobb gazdaságában lassult a növekedés üteme a tavalyi negyedik negyedévhez képest, a legutóbbi adatok pedig azt mutatták, hogy a háztartások kiadásai és a vállalati beruházások gyengébb ütemben emelkedtek.

A Fed 2017 októberében kezdte el csaknem 4400 milliárd dollár értékű kötvényállományának fokozatos leépítését. A mostani döntéssel májustól kezdve 30 milliárd dollárról 15 milliárd dollárra viszik le az államkötvény-állomány csökkentésének havi keretösszegét. Szeptembertől nem szűkítik tovább a mérleget, ha a gazdasági helyzet és a pénzpiaci feltételek a várakozásokkal összhangban alakulnak. 

Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) idén 2,1 százalékkal, jövőre pedig 1,9 százalékkal növekedhet a FOMC-tagok új prognózisa szerint. A decemberi előrejelzéshez képest az ideit 0,2 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal vették vissza. 2021-re változatlanul 1,8 százalékot, hosszabb távra pedig 1,9 százalékot várnak a FOMC-tagok. Mindez messze elmarad Donald Trump elnök 4 százalékos ígéretétől.

A munkaerőpiacon is romolhat a helyzet. A munkanélküliségi ráta medián előrejelzése az idei évre 3,5 százalékról 3,7 százalékra emelkedett, 2020-ban 3,8 százalékra, 2021-ben pedig 3,9 százalékra kúszhat fel, ami 0,2, illetve 0,1 százalékponttal magasabb a decemberi előrejelzéshez képest. 

A személyes fogyasztói kiadások árindexét az idén 1,8 százalékra, jövőre és 2021-ben egyaránt 2,0 százalékra várják. A decemberi mediánhoz képest mindhárom év esetében 0,1 százalékponttal alacsonyabb inflációra számítanak immár. Hosszabb távon továbbra is 2,0 százalékot valószínűsítenek. Az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexe idén és a következő két évben is egyaránt 2,0 százalék lehet, decemberhez képest nem változott az előrejelzés. 

A kamatemelési ciklus elindulása, 2015 decembere óta kilenc alkalommal emelt kamatot a Fed, minden alkalommal 25 bázispontosat. A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.