3p

A kaszinók és a cigi után a foci környékén is felbukkantak a vagyonkezelő alapítványok. Kisvárdán már a főszponzor és a mindenható sportigazgató is így látta biztosítva a jövőt.

Bevehetetlen erődként védik a jövőben a leggazdagabb magyarok pénzét azok a vagyonkezelő alapítványok, amelyeket többnyire 2023 második felében építettek fel. A NER legkedvesebb vadászterületei közül az alapítványi átpakolás már érintette a mezőgazdaságot, az ingatlanpiacot, a kaszinókat és a dohánypiacot, de most már megérkezett talán a legszimbolikusabbnak számító labdarúgás környékére is.

A helyszín pedig Kisvárda, a NER egyik emblematikus városa. A helyi focicsapat meglehetősen hektikusan szerepel, tavaly még a dobogóért harcolt az NBI-ben, most pedig szinte biztos kiesőnek számít. A klub főszponzora és sportigazgatója pedig úgy döntött, hogy inkább vagyonkezelő alapítványba menti át a vagyonát.

Szép a gyep Kisvárdán. Fotó: kisvardafc.hu
Szép a gyep Kisvárdán. Fotó: kisvardafc.hu

Lapunk írta meg, hogy a focicsapatot is főszponzorként támogató Master Good csoport tulajdonosa tavaly november 10-e óta a Bárány Családi Vagyonkezelő Alapítvány. Szakonyi Péter kollégánk által szerkesztett 100 leggazdagabb magyar című kiadványban a Bárány család a 21. helyen szerepelt 80 milliárd forintos becsült vagyonnal. Bárány László egyébként 2021 óta a Nyíregyházi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja is.

Az igazolásokról és úgy általában a Kisvárda ügyeiről azonban Révész Attila sportigazgató dönt, akit a sajtó néha tulajdonosnak is nevez, pedig hivatalosan csak a Várda Labdarúgó Kft. ügyvezetője. A csapat tulajdonosa a Várda Sport Egyesület, amelyben fideszes önkormányzati képviselők ülnek. Nos, Révész Attilának tavaly szeptemberben lett meg a maga vagyonkezelő alapítványa, amely a Revida Vagyonkezelő Alapítvány nevet kapta.

Révész Attila cégeinek pedig tavaly szeptember óta többnyire már nem ő, hanem az alapítvány a tulajdonosa. Ide tartozik:

  • Sell Rent Property Kft.,
  • Market-Tur Kft.,
  • R&R Mester Építőipari és Beruházó Kft.
  • Fáradi Bt.

Egyik sem kiemelkedően nagy cég, de azért a kocsikereskedő Fáradi 220 millió forint saját tőkét tud felmutatni, az ingatlanos Sell Rent 270 millió forintot, az építőipari R&R Mesternek is van 250 milliós forint tőkéje, a bolti kiskereskedő Market-Tur pedig 110 millió forint tőkével rendelkezett 2022-ben. Révész Attila alapítványának különlegesséege, hogy bírósági adatok szerint egyedül ő a kurátora és nem látszik, hogy ki a kedvezményezett.

Holott elvileg azért egyre népszerűbb a NER-ben a vagyonkezelő alapítvány, mert úgy képes egyben tartani a vagyont, hogy a családtagok vagyoni érdekeltsége és befolyása megmarad. A kormány szerint a vagyonkezelő alapítványokat nem az adóelkerülés miatt szerették meg a NER vállalkozói. Az adószakértők szerint viszont a magánalapítványokhoz számos adózási előny kapcsolódik, amelyek miatt megérheti a hosszú távú vagyontervezés ezen formáit választani.

Lapunk intenzíven követi a vagyonkezelő alapítványokat, megírtuk például, hogy alapítványi kézben vannak Borkai Zsolt jachtos ügyvédjének kaszinói, de Hernádi Zsolt és Csányi Sándor alapítványos intézkedéseiről is beszámoltunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!