2p

Az Engie megállapodásra jutott az orosz Gazprommal.

A francia Engie energiaipari konszern keddi eredménybeszámolója alkalmából bejelentette, hogy megállapodásra jutott az orosz Gazprommal a gázszállítások ellenértéknek rendezésében, euróval és az uniós útmutatásokkal összhangban fizet a Gazpromnak. Az Engie kedden az első negyedévre vonatkozóan várakozáson felüli eredményről számolt be és megemelte egyúttal éves eredménytervét is.

A francia cég csökkentette a Gazprommal szembeni közvetlen kitettségét. Fotó: depositphotos
A francia cég csökkentette a Gazprommal szembeni közvetlen kitettségét. Fotó: depositphotos

Catherine MacGregor vezérigazgató az eredménybeszámolóról rendezett online sajtókonferencián elmondta, hogy az Engie és a Gazprom megállapodott egy olyan megoldásban, amely megfelel mindkét fél elvárásainak a tranzakcióban alkalmazott valuták és az uniós elvásárok tekintetében egyaránt - írja az MTI.

A francia energiaipari konszern egyúttal közleményében jelentette be, hogy számos intézkedést hozott az ellátási biztonság javítása érdekében, beleértve a meglévő beszállítókkal leszerződött tételek növelését, új beszállítókkal megkötött szerződéseket, valamint a fedezeti intézkedések kiigazítását. Ezzel összefüggésben kitért arra is, hogy a Gazprommal szembeni közvetlen kitettségét a maximális 15 terawattóráról (TWh) március végére alig 5 TWh-ra csökkentette.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!