<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez is szerepel a ma előbb egyházi áldásban részesült, majd a Kossuth téren egy díszceremónia keretében beiktatott új köztársasági elnök háború kapcsán megfogalmazott tíz pontja között.

A május 10-ei hatállyal ötéves köztársasági elnöki mandátumát megkezdett Novák Katalint ma iktatták be ünnepélyes keretek között. Előbb a Kálvin téri református templomban tartott ökumenikus istentiszteleten részesült áldásban, majd a Kossuth Lajos téren díszceremóniát rendeztek a tiszteletére.

Novák Katalin a köztársasági elnöki beiktatási beszédet mondja. Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdNovák Katalin a köztársasági elnöki beiktatási beszédet mondja. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az utóbbi keretében elmondott beszédének talán legérdekesebb eleme az volt, amikor tíz pontban sorolta fel, hogyan néz ki Magyarország szempontjából a háború. Ezek az alábbiak:

  1. Elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását.
  2. Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésekre.
  3. Mi magyarok békét akarunk itt, és a szomszédos országokban is, mi a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút.
  4. Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető egymás iránti tiszteletre méltó magyarok ellen is vívják, követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését.
  5. Nem vagyunk semlegesek, az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk. Az EU és NATO szövetségeként vállalt kötelezettségeknek eleget teszünk, és ha úgy kívánja a magyar érdek, nemet is mondunk.
  6. Többszörösen megharcolt szuverenitásunkról semmilyen körülmények közt nem vagyunk hajlandóak lemondani, honvédelmi erőnket folyamatosan fejlesztjük.
  7. Támogatjuk Ukrajna csatlakozását az EU közösségéhez.
  8. Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért és nem akadályozzuk szövetségeseink áldozathozatalát, nem egyezünk bele azonban olyan döntésekbe, ami nagyobb áldozatot követel a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat az orosz agresszornak okoznak.
  9. Készséggel vállalunk közvetítő szerepet a háborúban résztvevő felek között.
  10. Az Ukrajnában élő magyar embereket megillető jogok biztosításához ragaszkodunk ahogy eddig, úgy most és ezután is.

Novák Katalin első hivatalos útja május 17-én, kedden, Varsóba vezet, ahol a lengyel elnökkel találkozik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.