6p

Mi az? Édes, hideg és drága. Igen, a fagylalt. De mi kerül egy gombócon 550 forintba? Jegyzet.

Nos, egy gombóc fagylalt – vagy ahogyan 150 éve hívták, a hideg nyalat – árában nem az alapanyag a legdrágább. Belejátszik ebbe, mint oly sok más termék esetében, a rekordszintű élelmiszerinfláció, a forint-euróárfolyamváltozások, az energiatarifák emelkedése, a munkaerőhiány, a bérleti díjak, az áfakulcs és a munkabérek alakulása, valamint a cukrászdák sok más költsége.

Mi számít helyben fogyasztásnak?

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke tavaly egy online lapnak azt nyilatkozta, hogy a helyben készült ételek és italok elviteles értékesítésénél nagy segítség volt az 5 százalékos áfakulcs használata. Az ipartestületi elnök hozzátette: a tölcséres fagylalt 27 százalékos áfával történő értékesítése indokolatlanul nagy terhet jelent a cukrászdák és a fagylaltozók működésénél.

Mint nemrég megtudtam, az áfakulcsok körül idén is sok a gubanc. Számos polémia vetődött fel azzal kapcsolatosan, hogy mi számít helyben fogyasztásnak? Ha veszel egy papírpoharas fagyit, és elsétálsz – de aztán meggondolod magad és mégis leülsz a cukrászda teraszára –, akkor az vajon miféle fogyasztásnak számít? 

Nem gombóc, deka

A cukrászok jelentős része azt sem érti, hogy ennek a gyakorlati kivitelezését mégis hogyan képzelik el a jogszabályalkotók? Mindenkitől meg kellene kérdezni, hogy vajon az első nyalat hol történik? Utcán? Vagy a kerti padon – de lehet, hogy az is a cukrászdáé? Szóval, ez egy zűrös téma –  kommentálta a helyzetet egy ismerős szakember.

Mindenkitől meg kellene kérdezni, hogy az első nyalat hol történik? Fotó: Depositphotos
Mindenkitől meg kellene kérdezni, hogy az első nyalat hol történik? Fotó: Depositphotos

Egyre több cukrászdában nem gombóc, hanem dekagramm a mértékegység, vagyis mérik a fagylaltot. Így mindkét fél, a vevő és eladó is "jól" jár. A vevő tisztában van vele, hogy annyit fizet, amennyit kap, a cukrász pedig elkerüli a gombócos adagolásnál felmerülő esetleges reklamációkat.

Az olaszok ma is tarolnak

Nehezítik a helyzetet a külföldről származó alapanyagár-változások, sőt, sokszor a szállítások akadozása is. A rendszerváltozás előtt jószerivel még ismeretlenek voltak nálunk azok az olasz fagylaltpor- és adalékanyag-gyártó cégek, amelyek ma jóformán tarolnak a világpiacon. Magyarországon is ezekkel dolgozik a legtöbb magyar cukrász. Az olaszok hajlandók megesküdni arra, hogy porokból is kiváló fagylalt készíthető, és osztja e nézetüket sok magyar kolléga is, sőt, nélkülözhetetlennek tartják e kellékeket a mindennapi munkában.

Közben itthon egyre inkább növekszik a kézműves fagylaltkészítők tábora, bár közülük sem mindenki mond le teljes mértékben, a félkész alapanyagokról.

Erdei gombás gumimacik!

Az, hogy melyik cukrászdában lehet kapni a legjobb fagylaltot, jórészt ízlés kérdése. A lista attól is függ, hogy tekintélyes hozzáértők, illetve a nagyközönség állítja-e össze.

Van, ahol egész költemény kerekedik egy-egy specialitásból: a Buda környéki nour signature-ban például a Tutti fungi összetétele így hangzik: tutti frutti krémfagylalt, erdei gombás karamell öntet, roppanós eper és málna szórás, erdei gombás gumimacik. A Gold&Cream nevet viselő kompozíció részei: vaníliás tonkababos krémfagylalt, házi vaníliaöntet, robbanócukor és arany ostyaropogós – olvasom az egyik értékelésben. Egy Kossuth Lajos utcai bolt azzal dicsekszik, hogy náluk kürtőskalács tölcsérbe is kérhetjük a gombócokat. 

A fagylalt az igazából gelato 

Budapest talán legrégebbi olasz fagyizója az Artigiana Gelati, melynek tulajdonosnője évtizedekig élt Olaszországban. Külön pultban tartanak rizstejes fagyit is a tejérzékenyeknek vagy vegánoknak.

Egy szakmai rangsor szerint hasonlóan autentikusnak mondható a Dolcissima, valamint a MAMO, amely  kenős fagylaltjáról és a letisztult designról híres. Ugyancsak igazi olasznak tartják a Cioccolatte-t. A Bruno Gelateria Fabio Marconi desszertjeit kínálja, és meg lehet itt kóstolni a versenyt nyert szicíliai granitát is. A Kisnémediből induló családi cukrászda, a Fazekas Fagyizó a 16. kerületben élők egyik nagy kedvence.

Nem javult az „albánok” minősége

Az utóbbi 15 évben Magyarországon a fagylalt reneszánszát éli. Népszerűek a szakmai versenyek, ahol a fantázia mellett a gépek és alapanyagok is vetélkednek. Mind több az olyan üzlet, amely répacukor, glutén, tej és tejfehérje-, szója-, tojás-, valamint festék- és adalékmentes nassokat kínál, ráadásul olyat, amelyek csak természetes alapanyagokat tartalmaznak. 

Nos, ezek ára ment fel leginkább az utóbbi időkben.

Ma már a szakma által lenézett „albán” fagylalt sem fillérekbe kerül, de a minősége nem javult. Jóllehet, bizonyos kerületekben és vidéken népszerű, hiszen még mindig olcsóbb, és nagyobb gombócokat is kapunk, mint a patinás magyar cukrászdákban. 

Itthon rövid a szezon

Olyat sosem vennék a gyerekemnek vagy az unokámnak, mert tele vannak műanyag festékkel, mesterséges aromákkal. Azt se nagyon ajánlom, amelyik magasra fel van púpozva és giccsesen túldíszítve – figyelmeztetett legutóbb a ma élő egyik legnagyobb cukrász, és azt is megjegyezte, hogy Olaszországban is találni sajnos rossz minőségű terméket.

Ugyanakkor nem biztos, hogy a legjobb fagyik a magyarországi legjobb cukrászdákban érhetők el. Létezik olyan üzlet, amelyik csak a fagylaltszezonban nyit ki – ez az időszak Magyarországon elég rövid, ellentétben mondjuk Svédországgal és Oroszországgal. Amerikában pedig a dobozos fagylaltok és jégkrémek kelendőbbek a gombócosnál.

Ön venne olyan fagyit a gyerekének vagy az unokájának, ami  tele van műanyag festékkel, mesterséges aromákkal? Fotó: Depositphotos
Ön venne olyan fagyit a gyerekének vagy az unokájának, ami tele van műanyag festékkel, mesterséges aromákkal? Fotó: Depositphotos

Az aromaújdonságokról a cukrászok a márkakatalógusokból és szaklapból értesülnek. Az olaszok adják ki azt is persze, akik évenként találnak ki új ízeket, elég csak a Gelato News című szaklapba belelapozni. 

Sós is lehet

Ma már a fagylalt nemcsak desszertként szerepel némely étlapon: a zöldséges-fűszeres változatok a fő ételeket dobhatják fel. Pécsett kóstoltam pár éve egy narancsos-sárgarépás fagylaltot, amely elegánssá tette a céklás, tökmagmorzsás sajttortát.  

A vadételekhez kínált őszi sütőtök-szorbék könnyítik, izgalmassá varázsolják a megszokott sós fogásokat, akárcsak a gyönyörű bordós-lilás céklakupacok. Ezt a trendet nem mindenki kedveli – ha fagylalt, legyen édes, jelszóval – a sós karamell is csak bizonyos körökben népszerű.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!