<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A keddi Magyar Közlönyben megjelent egyik kormányhatározat egyrészt kiegészíti a 2022-es költségvetést néhány új jogcímmel, másrészt több körben is átcsoportosításokról rendelkezik. Több mint 100 milliárd forint mozdult meg egyetlen határozatban - csak versenysportra 11 milliárdot adott a kormány, de nem állami felsőoktatási intézményeknek is adtak 12,5 milliárdot.

A Megtakarítási Alapból 62 milliárd forint kerül át a Központi Maradványelszámolási Alapba, emellett a Nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendelkezés köréből az MNV Zrt-hez kerül át 50 millió forint.

1: 61,7 milliárd - a KIM a legnagyobb nyertes, de sportra is jut bőven

A Központi Maradványelszámolási Alapból aztán 61,7 milliárd forintot csoportosítanak át. Ebből

 • nagyot harap a Kulturális és Innovációs Minisztérium, ahova bő 24 milliárd forint kerül át. Ebből 12,5 milliárd forint nem állami felsőoktatási intézmények támogatására megy, 5,6 milliárd az egyetemekhez, főiskolákhoz kerül. Nagyobb tétel még a közgyűjtemények 3,8 milliárd forintos támogatása. Jut még 1,5 milliárd az MH Egészségügyi Központnak is, és 2,6 milliárd egyéb HM szervezetek kiadásaira
 • 19 milliárd forint kerül a Honvédelmi Minisztériumhoz - de a kép csalóka, az összegből csak 3,4 milliárd forintot kap a Honvédség, a legnagyobb pénzt, közel 11 milliárd forintot versenysport és szakmai feladatok támogatására pakolt ide a kormány;
 • 11,1 milliárd forint megy át a Gazdaság-újraindítási Alapba
 • 2,1 milliárd forint megy a Miniszterelnökségnek, nagyobb részt a kormányhivataloknak;
 • 1,78 milliárd forint kerül az Országgyűléshez;
 • bő 1,7 milliárdot kap a Bethlen Gábor Alap
 • a Belügyminisztérium 788 millió forintot kap, nagyrészt a Vízügyi Igazgatóságok beruházásaira;
 • közel 510 milliót kap a Pénzügyminisztérium alá sorolt Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság;
 • 404 millió forint megy a Miniszterelnöki Kabinetirodának kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra;
 • 80 millió forintot kap a Kúria.

2: 1,8 milliárd kikerül a Járvány Elleni Védekezési Alapból

Egy másik körben 1,8 milliárd forintot vesznek ki az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból, a pénzből bő 784 millió forintot kapnak a kormányhivatalok, a többi a Nemzeti Népegészségügyi Központba áramlik át.

3: 37,3 milliárd - nagyrészt közlekedésre, de sportra ezúttal is jut pluszpénz

Egy harmadik kör is van: a Gazdaság-újraindítási Alapból 37,3 milliárd forintot vesz ki a kormány. 

 • Ennek legnagyobb része, mintegy 32,7 milliárd forint a Technológiai és Ipari Minisztériumba kerül, közlekedési ágazati programokra megy el. 
 • Az Országos Kórházi Főigazgatóság 1,82 milliárd forintot kap társasági részesedés vásárlására.
 • A Honvédelmi Minisztérium ebben a körben is kap bő 860 milliót sportcélokra - sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatokra.
 • A Miniszterelnökség 700 milliót kap "kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátásának támogatása gazdasági társaságok részére" jogcímen.
 • A Külügy 1 milliót kap külképviseletek beruházásaira, 191 milliót pedig a Gazdaság-újraindítási Alapon belül az országos közúthálózat felújítására pántlikáznak fel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.