3p

Legalább 3 százalékos gazdasági bővüléssel, teljes foglalkoztatottsággal, 10 és 15 százalék közötti keresetnövekedéssel kalkulál a kabinet 2024-re. Harminckét nappal az év vége előtt a Kormányinfón arról is érdeklődtünk, 2023-ban milyen lesz a gazdaság teljesítménye.

„Még egy kis időt kérek a válaszra, mert pontosabb számokat fogok tudni mondani december közepén” – válaszolta lapunk makroadatokra vonatkozó kérdésére Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A jövő évre stabil gazdasági növekedésre számít a kormány, a költségvetésben 4 százalék körüli bővüléssel számoltak, az elemző intézetek szerint is 2,8-4 százalék között vannak a GDP bővülésére vonatkozó várakozások – vázolta a kancelláriaminiszter 2024-re. Hozzátette, a teljes foglalkoztatottság fennmarad, a minimálbér és a garantált bérminimum 10, illetve 15 százalékos emelése (utóbbinak nagyobb a hatása) miatt pedig 2024-ben 10 és 15 százalék között lehet a keresetbővülés.

Gulyás Gergely a második negyedévi GDP-adatokat követően lapunknak egy augusztus végi Kormányinfón azt mondta, megvárják a harmadik negyedéves adatokat, és ez után, októberben döntenek arról, kell-e bármilyen, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos számot módosítani.

Akkor a kancelláriaminiszter megerősítette,

„a 1,5 százalékos növekedés esélye rendkívül csekély”.

Ám épp azért várnák meg a harmadik negyedéves adatot, hogy ne kelljen kétszer módosítani a 2023-as prognózist – fűzte hozzá augusztusban.

A kancelláriaminiszter három hónapja azt ígérte, októberben felülvizsgálják a számokat. Most december közepét ígért. Fotó: MTI / Hegedüs Róbert
A kancelláriaminiszter három hónapja azt ígérte, októberben felülvizsgálják a számokat. Most december közepét ígért. Fotó: MTI / Hegedüs Róbert

Türelmesen kivártuk tehát a harmadik negyedév adatát, ami – a vártnak megfelelően – azt mutatja, véget érhetett a technikai recesszió, a gazdaság az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal bővült. (A feltételes módot az a statisztikai módszertan indokolja, hogy trendről csak abban az esetben beszélhetünk, ha két egymást követő időszak is azonos előjelű – A szerk.)

Így a most csütörtöki Kormányinfón kértük volna számon a kormány döntéseiről, azok hátteréről beszámoló kancelláriaminiszteren három hónappal ezelőtti ígéretét. Úgy tűnik hiába, hiszen noha a 2024-es év 366 napjára vonatkozóan fel tudta sorolni a pozitív várakozásokat (a meglehetősen pocséknak ígérkező idei bázis hatása miatt nem nagy bátorság javulást jósolni), arra, hogy végül is mekkora növekedésre, stagnálásra vagy épp csökkenésre számítanak 2023-ra, mindössze 32 nappal az év vége előtt nem válaszolt.

„December közepén ott is pontosabb adataink lesznek”

– tért ki a konkrét válasz elől Gulyás Gergely.

A csütörtöki Kormányinfóról lapunk percről percre tudósított, melyet itt olvashatnak újra:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!