Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Ötről tízmillió forintra emelte a tőkét a Debreceni Egyetem.

Lapunk számolt be elsőként arról, hogy a Debreceni Egyetem megalapította az Oltóanyaggyár Zrt.-t, melynek azt a feladatot szánták, hogy menedzselje a hazai oltóanyaggyárak építését. Konkrétan két ipari létesítményről van szó: a Nemzeti Oltóanyaggyárról valamint a Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárról – derült ki Palkovics László innovációs miniszter február végi bejelentéséből.

A Debreceni Egyetem az alapító (Fotó: youtube)A Debreceni Egyetem az alapító (Fotó: youtube)

A háttérben tehát az Oltóanyaggyár Zrt. tevékenykedik, ez a cég készíti elő a projekteket. A társaságot tavaly év végén hozták létre, 5 millió forintos jegyzett tőkével.

Pár héttel ezelőtt azonban tőkeemelést hajtott végre az alapító a cégben, 10 millió forintra emelve a jegyzett tőkét.

A hazai oltóanyaggyártás megerősítése már a koronavírus-járvány előtt foglalkoztatta a kormányt, de a pandémia felgyorsította ezt a folyamatot. Ennek egyik jele a mostani tőkeemelés.

Palkovics arról is beszélt februárban, hogy a koronavírus-oltóanyaggyár 2022-ben, a másik 2023-ban kezdheti el a gyártást,  a beruházások összes költsége nem haladja meg az 55 milliárd forintot. Az idei feladatok ellátására 17 milliárd forintot biztosítanak költségvetési forrásból.

A projekt célja az importfüggőség csökkentése, sőt, az exportpiacok elérése. Az önellátás képességének fontosságáról beszélt a vakcinákkal összefüggésben Lázár János is a lapunknak adott interjújában.

A beruházásokat a kormány szűk két hónappal ezelőtt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügynek minősítette. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a szokásos eljárásokhoz képest jóval rövidebb idő alatt kapja meg a jóváhagyó közigazgatási pecséteket a projekt, amely értelemszerűen jóval kevesebb akadályba ütközik a processzus alatt. A közigazgatási hatósági ügyekben 15 nap ez a határidő az oltóanyaggyárak esetében, a katasztrófavédelem esetében pedig 35 nap a határidő. A szakhatósági eljárásokra vonatkozó ügyintézési határidő ebben az esetben nyolc nap.

A rendelet összesen 22 pontban foglalja össze az eljárásokat, ezek között találni az alábbiakat:

  • építésügyi és építésfelügyeleti hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárások
  • örökségvédelmi hatósági engedélyezési és bejelentési eljárások
  • környezetvédelmi hatósági eljárások
  • útügyi hatósági eljárások
  • vasúti és szalagpálya hatósági engedélyezési eljárások
  • vízügyi és vízvédelmi hatósági engedélyezési eljárások.

Az Oltóanyaggyár Zrt. megalapításával, a résztvevők szakmai előéletével ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.