<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ötről tízmillió forintra emelte a tőkét a Debreceni Egyetem.

Lapunk számolt be elsőként arról, hogy a Debreceni Egyetem megalapította az Oltóanyaggyár Zrt.-t, melynek azt a feladatot szánták, hogy menedzselje a hazai oltóanyaggyárak építését. Konkrétan két ipari létesítményről van szó: a Nemzeti Oltóanyaggyárról valamint a Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárról – derült ki Palkovics László innovációs miniszter február végi bejelentéséből.

A Debreceni Egyetem az alapító (Fotó: youtube)
A Debreceni Egyetem az alapító (Fotó: youtube)

A háttérben tehát az Oltóanyaggyár Zrt. tevékenykedik, ez a cég készíti elő a projekteket. A társaságot tavaly év végén hozták létre, 5 millió forintos jegyzett tőkével.

Pár héttel ezelőtt azonban tőkeemelést hajtott végre az alapító a cégben, 10 millió forintra emelve a jegyzett tőkét.

A hazai oltóanyaggyártás megerősítése már a koronavírus-járvány előtt foglalkoztatta a kormányt, de a pandémia felgyorsította ezt a folyamatot. Ennek egyik jele a mostani tőkeemelés.

Palkovics arról is beszélt februárban, hogy a koronavírus-oltóanyaggyár 2022-ben, a másik 2023-ban kezdheti el a gyártást,  a beruházások összes költsége nem haladja meg az 55 milliárd forintot. Az idei feladatok ellátására 17 milliárd forintot biztosítanak költségvetési forrásból.

A projekt célja az importfüggőség csökkentése, sőt, az exportpiacok elérése. Az önellátás képességének fontosságáról beszélt a vakcinákkal összefüggésben Lázár János is a lapunknak adott interjújában.

A beruházásokat a kormány szűk két hónappal ezelőtt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügynek minősítette. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a szokásos eljárásokhoz képest jóval rövidebb idő alatt kapja meg a jóváhagyó közigazgatási pecséteket a projekt, amely értelemszerűen jóval kevesebb akadályba ütközik a processzus alatt. A közigazgatási hatósági ügyekben 15 nap ez a határidő az oltóanyaggyárak esetében, a katasztrófavédelem esetében pedig 35 nap a határidő. A szakhatósági eljárásokra vonatkozó ügyintézési határidő ebben az esetben nyolc nap.

A rendelet összesen 22 pontban foglalja össze az eljárásokat, ezek között találni az alábbiakat:

  • építésügyi és építésfelügyeleti hatósági engedélyezési és tudomásulvételi eljárások
  • örökségvédelmi hatósági engedélyezési és bejelentési eljárások
  • környezetvédelmi hatósági eljárások
  • útügyi hatósági eljárások
  • vasúti és szalagpálya hatósági engedélyezési eljárások
  • vízügyi és vízvédelmi hatósági engedélyezési eljárások.

Az Oltóanyaggyár Zrt. megalapításával, a résztvevők szakmai előéletével ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.