5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ezzel párhuzamosan pedig 110 millió forintra emelték a vakcinagyártásra készülő üzem építését felügyelő cég jegyzett tőkéjét. A kuratórium elnöke buszos üzletben érdekelt a városban.

A bírósági nyilvántartás szerint június 30-án emelkedett jogerőre és július 6-án került bejegyzésre a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány, vagyis az a testület, amelyik - a legújabb kori gyakorlatnak megfelelően - átveszi a felsőoktatási intézmény vagyonkezelési feladatait, fenntartói jogait. A Debreceni Törvényszék végzése alapján az alapítói joggyakorlás kezdő időpontja augusztus 1, azaz a kuratórium ekkortól "kerül házon belülre".

A Debreceni Egyetem Innovációs Központja Debrecenben 2021. július 12-én. A központ szomszédságában épül majd az oltóanyaggyár. (Fotó: MTI/Vajda János)
A Debreceni Egyetem Innovációs Központja Debrecenben 2021. július 12-én. A központ szomszédságában épül majd az oltóanyaggyár. (Fotó: MTI/Vajda János)

Az alapítvány létrehozásáról rendelkező törvényben rendelkeztek az alapítványi vagyonjuttatásról: ezek alapján debreceni, gyulai, hajdúböszörményi, mádi ingatlanokkal gazdálkodhat az alapítvány. Törvényi felhatalmazás szerint akár értékesítheti is azokat, de azzal a megkötéssel, hogy az így befolyó bevételt csak az alaptevékenységét szolgáló infrastruktúra-fejlesztési célokra költheti. Az említetteken túl Balaton-környéki, illetve az ország más részein található, az egyetem működését szolgáló ingatlanok is az alapítványhoz kerülnek, valamint a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. üzletrészének 50 százalékát is ingyen kapja meg a testület a jogszabály szerint.

Kik döntenek az egyetem életéről?

Az alapítvány bejegyzésével az is kiderült, kik vesznek majd részt a kuratórium munkájában. A korábbi sajtóértesüléseknek megfelelően az alábbi személyek:

  • Kossa György (kuratóriumi elnök)
  • Szilvássy Zoltán
  • Szólláth Tibor
  • Balla György
  • Győry Kálmán

Szilvássy Zoltán az egyetem rektora, a neve akkor forgott sokat a sajtóban, amikor az egyetem szenátusa díszdoktori címre tartotta érdemesnek Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Kossa Györgyöt az ITK-Holding elnök-vezérigazgatójaként ismerik a térségben. E cég egyik érdekeltsége biztosítja az autóbuszflottát a DKV Debreceni Közlekedési zrt.-vel idén márciusban kötött, 10 évre szóló közszolgáltatási szerződés keretében.

Kossának (aki sajtóhírek szerint korábban katasztrófavédelmi dandártábornok volt) más feladat is jutott: a cégnyilvántartás szerint bekerült az Oltóanyaggyár Zrt. felügyelő bizottságába.

Ez a funkciója vélhetően nem független az alapítványi tevékenységétől, sőt, biztosra vehető, hogy kuratóriumi elnökként dolga az oltóanyaggyár körüli munka felügyelete. Ezt a céget tavaly év végén alapították (erről lapunk számolt be elsőként), azzal a céllal, hogy levezényelje a debreceni oltóanyaggyár építését.

Amiből mindjárt kettő is lesz, a Nemzeti Oltóanyaggyár és a Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár. Kossa mellett fb-tag lett még Tóbiás Tamás, aki vélhetően azonos az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettesének tavaly év végén kinevezett volt pénzügyminisztériumi főosztályvezetővel – s akinek a nevét ugyanakkor nem találtuk meg az OKFŐ honapján a főigazgató-helyettesek között.

A két új fb-tag érkezésével egyidejűleg komoly tőkeemelésre is sor került az Oltóanyaggyár Zrt.-nél: az addigi 10 millió forintról 110 millióra nőtt a jegyzett tőke. Ez is egy jele annak, hogy elindul az érdemi munka. Palkovics László innovációs miniszter nemrég jelentette be Debrecenben, hogy 55 milliárdos beruházással jövő év végére készülhet el a gyár és kezdődhet el a vakcinagyártás. Amely – a híresztelésekkel szemben – nem kizárólag kínai vakcina reprodukciójára fog korlátozódni.

Visszatérve az egyetemi alapítvány kuratóriumára, a többi tag közül Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere, Balla György akadémikus, gyermekgyógyász, Győry Kálmán matematikus, szintén akadémikus, a Debreceni Egyetem korábbi rektora.

Ami az alapítványi világot illeti, azért fogalmaztunk úgy, hogy a legújabb kori gyakorlatnak felel meg a debreceni intézmény alapítványának létrehozása, mert a mostani, negyedik Fidesz-kormány teremtette meg a jogi hátterét ennek a működési formának. A kormány érvelése szerint ezen a módon biztosítható az egyetemek fenntartható, független működtetése, amit a vagyonjuttatás garantál. A kritikusok szerint viszont nem szól másról az alapítványi világ kiépítése, mint a hatalom átmentéséről, a kulcspozíciók elfoglalásáról, a nemzeti vagyon elherdálásáról. Az egyetemi testületek ugyanis százmilliárdos nagyságrendben jutnak, jutottak ingyenesen az addig az állam tulajdonában lévő részvényekhez (elsősorban Mol- és Richter-papírokhoz), ingatlanokhoz, amelyek felett a szinte kizárólag a Fidesz holdudvarába tartozó személyekkel feltöltött alapítványi kuratóriumok rendelkeznek. Ráadásul e javakat értékesíthetik, mely során az államnak ugyan elővásárlási joga van, de ha nem kíván élni ezzel, akkor piaci szereplők is hozzáférhetnek e vagyonelemekhez. Erre a vádra pedig azt mondják kormányoldalon – mint tette azt lapunknak adott interjújában Lázár János kormánybiztos – hogy a cél a nemzeti vagyon elherdálásának megakadályozása, amitől egy esetleges baloldali kormányzás idején tartani kellene.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!