<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keresetstatisztikai adatközléseit a munkáltatók teljes körére kiterjeszti; a teljes nemzetgazdaságot előtérbe helyező kereseti adatok közlésének időpontja 2023. március 28.

A KSH az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismertette: folyamatosan vizsgálják a hozzáférhető adatok bővítésének lehetőségét. Ennek a célnak megfelelve 2022-ben megkezdték a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi kereseti adatainak publikálását a munkáltatók teljes körére vonatkozóan is.

Ugyanakkor a hosszú idősoros összevetés lehőségének biztosítása érdekében a korábbi elsődleges mutatószámot képviselő, legalább 5 embert foglalkoztató szervezetek adatai is elérhetőek maradnak - jelezték.

Szélesebb körű lesz a statisztika. Fotó: Depositphotos
Szélesebb körű lesz a statisztika. Fotó: Depositphotos

Felidézték: a KSH 2019. január vonatkozási hónapjától új adatforrásra támaszkodva publikálja a keresetstatisztikai adatokat. A hivatal a havi kereset- és létszáminformációkat egyrészt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól átvett járulékbevallásból, másrészt a - Központosított Illetményszámfejtési Rendszerbe tartozó költségvetési szervezeteknél - a Magyar Államkincstártól átvett adatokból állítja elő és teszi közzé.

Emlékeztettek, hogy a keresetstatisztika elsődleges mutatószáma évtizedek óta a legalább 5 munkavállalót foglalkoztató vállalkozásoknál, valamennyi költségvetési intézménynél és foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetnél teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete volt.

Mostanra kellően hosszú idősor áll rendelkezésre a munkáltatók teljes körére vonatkozóan is ahhoz, hogy az adatközlések fókuszába ez a kör kerülhessen.

A két vonatkozási körre számított főbb indikátorok közti különbség nem jelentős, 2019 és 2022 között havonta 2,6, illetve 3,5 százalék (azaz 10 és 19 ezer forint) közötti eltérés mutatkozott a bruttó átlagkeresetek esetében. A bruttó mediánkeresetnél a munkáltatók teljes körére számolt értékkülönbség a legalább öt fős sokaságra közölt adathoz képest 5,1 és 2,9 százalék (azaz 9 és 20 ezer forint) között volt.