2020. január 15. 09:31

Hét-tíz százalékkal bővülhetett a teljes díjbevétel a MABISZ szerint.

Sikeres év volt a tavalyi a biztosítási piacon - hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) mai tájékoztatóján. Erdős Mihály elnökhelyettes szerint a szektor teljes díjbevétele 11 százalékkal nőtt a háromnegyed éves adatok alapján, az év egészében pedig nagyjából 1100 milliárd forint lehetett ez az összeg, ami 7-10 százalékos növekedésnek felelne meg, várhatóan inkább a nagyobb értékhez közel. Érdeklődésünkre az elnökhelyettes elmondta, hogy idén 3-5 százalékos díjbevétel növekedéssel már elégedettek lennének a biztosítók, tekintettel a változó gazdasági környezetre.

A beszámoló szerint a nyugdíjbiztosítások húzták a piacot, de  a kockázati biztosítások is jól teljesítettek. A lakásbiztosítások esetében érezhető volt az ingatlanpiac - az adásvételek - növekedésének pozitív hatása. Ezt támogatta a gazdaság bővülése, a reálbérek dinamikus emelkedése. A vállalati biztosításoknál is érzékelhető a beruházási hajlandóság javulása.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelező gépjármű-felelősség biztosítási díjbevételeknél tapasztalt 30 százalék körüli növekedés az új adóval magyarázható, amelyet immár a biztosítóknak kell megfizetniük, ami beépült a díjakba (de ez nem jelent többletterhet az ügyfeleknek).

A várakozások szerint 230 milliárd forint lehetett a teljes kgfb- díjbevétel tavaly, amit az adóhatás mellett az új gépjárművek üzembe helyezése is pörgetett az előző évben. Mindezek együttes hatásaként összességében 16 százalékkal emelkedett ez a díjbevétel.

A számok alapján nőtt a Casco kárkifizetés tavaly, a kárérték emelkedése miatt. Ezt a szervezet a  dráguló anyag- és szervizköltségekkel, azaz a kárinflációval magyarázza.

A MABISZ szerint idén lassulás várható új autók értékesítésében, a másik oldalon a nagycsaládos autóvásárlási állami támogatás igénybevételének bővülése viszont a biztosítási piacnak is támaszt ad.
Ami a további kilátásokat illeti, sok mikrovállalkozás még mindig nem rendelkezik biztosítási szolgáltatással, ez tehát egy kiaknázatlan piac. Az utasbiztosítások dinamikusan nőttek tavaly, ezt várják 2020-ban is, hozzátéve, hogy ez meg egy nem túl nagy piac. A lakásbiztosítások esetében az ingatlanpiac lassulására számítanak, a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás bevezetése ellenben piacélénkítő hatású lesz. De a legnagyobb húzóereje továbbra is a nyugdíjbiztosításoknak lesz.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.