<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A jogállamisági mechanizmust ugyanakkor továbbra is elutasítják.

Politikai fikciónak nevezte Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes a helyi közszolgálati rádióban azokat a véleményeket, miszerint Lengyelország távozni készül az EU-ból.

Igen az EU-ra

Ezek a vélekedések azután láttak napvilágot, hogy Magyarország és Lengyelország múlt hétfőn megvétózta a 2021-2027 közötti uniós költségvetést és a helyreállítási alapot magában foglaló jogalkotási csomagot a jogállamisági mechanizmus (az uniós pénzek kifizetésének jogállami feltételekhez kapcsolása) miatt.

A lengyel külügyminiszter-helyettes ugyanakkor utalt arra, hogy a mechanizmust jelenlegi formájában továbbra is elutasítják.

Magyar partnereinkkel együtt jeleztük, hogy az ilyen költségvetési csomag (...) számunkra elfogadhatatlan, sérti az uniós alapszerződéseket  

- idézte a politikust az MTI.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy mai Facebook-bejegyzésében szintén megerősítette: kormánya "igent mond az EU-ra".

Nem akarnak búcsúzni Brüsszeltől a lengyelek - EU-csúcs 2020. február 20-án. (MTI/AP/Olivier Matthys)Nem akarnak búcsúzni Brüsszeltől a lengyelek - EU-csúcs 2020. február 20-án. (MTI/AP/Olivier Matthys)

Ő is hozzátette ugyanakkor, hogy a "büntető mechanizmusokat" nem fogadják el.

Kiállunk az alapszerződések betartása mellett, határozottan ki kell mondani, hogy senki sem erőltetheti ránk idegen víziók megvalósítását

- közölte.

Ezzel párhuzamosan a Dziennik Gazeta Prawna gazdasági napilap a kormányzó Jog és Igazságosság többéves politikai stratégiájának kiszivárgott tervezete alapján azt írta: az év végéig elfogadandó dokumentum erőteljesen épít az ország EU-tagságára.

A lengyel-magyar vétó kapcsán megjelent aggodalmak ellenére (...) a tervezetben nemcsak hogy gyakran hivatkoznak az EU-ra, de kifejezetten beillesztik Lengyelországot az EU politikájába és stratégiájába

-fogalmazott a lap.

Ötből négy lengyel EU-párti

A Rzeczpospolita napilapban közölt friss kutatás szerint a lengyelek 81, a kormánypárt híveinek pedig 83 százaléka támogatja az EU-tagságot, a jogállamisági mechanizmus körüli vita pedig nem volt hatással a tagság támogatottságára.

Az uniós források felhasználásának jogállamisági feltételekhez kötését a megkérdezettek 44,8 százaléka pártolja, 44,2 százalék ugyanakkor ellenzi azt.

A vétó hátteréről itt írtunk (Orbán Viktor vagy Brüsszel rántja előbb félre a kormányt?), a nemzetközi gazdasági hatásokat ebben a cikkben (Ők lesznek Orbán Viktor vétójának a nagy vesztesei), a magyarországi következményeket pedig ebben az írásban (Magát is lábon lövi a magyar kormány, ha bukik az uniós csomag) elemeztük.

Jegyzetünket arról, hogy a magyar kormány feladná-e az EU-tagságot, itt olvashatják (Mire készül Orbán Viktor? Az EU elhagyására?).

Videókommentárunkat a múlt heti eseményekről és az EU szétszakadásának veszélyéről pedig itt tekinthetik meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.