Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Wéber Balázs Wéber Balázs

A jogállamisági mechanizmust ugyanakkor továbbra is elutasítják.

Politikai fikciónak nevezte Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes a helyi közszolgálati rádióban azokat a véleményeket, miszerint Lengyelország távozni készül az EU-ból.

Igen az EU-ra

Ezek a vélekedések azután láttak napvilágot, hogy Magyarország és Lengyelország múlt hétfőn megvétózta a 2021-2027 közötti uniós költségvetést és a helyreállítási alapot magában foglaló jogalkotási csomagot a jogállamisági mechanizmus (az uniós pénzek kifizetésének jogállami feltételekhez kapcsolása) miatt.

A lengyel külügyminiszter-helyettes ugyanakkor utalt arra, hogy a mechanizmust jelenlegi formájában továbbra is elutasítják.

Magyar partnereinkkel együtt jeleztük, hogy az ilyen költségvetési csomag (...) számunkra elfogadhatatlan, sérti az uniós alapszerződéseket  

- idézte a politikust az MTI.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy mai Facebook-bejegyzésében szintén megerősítette: kormánya "igent mond az EU-ra".

Nem akarnak búcsúzni Brüsszeltől a lengyelek - EU-csúcs 2020. február 20-án. (MTI/AP/Olivier Matthys)Nem akarnak búcsúzni Brüsszeltől a lengyelek - EU-csúcs 2020. február 20-án. (MTI/AP/Olivier Matthys)

Ő is hozzátette ugyanakkor, hogy a "büntető mechanizmusokat" nem fogadják el.

Kiállunk az alapszerződések betartása mellett, határozottan ki kell mondani, hogy senki sem erőltetheti ránk idegen víziók megvalósítását

- közölte.

Ezzel párhuzamosan a Dziennik Gazeta Prawna gazdasági napilap a kormányzó Jog és Igazságosság többéves politikai stratégiájának kiszivárgott tervezete alapján azt írta: az év végéig elfogadandó dokumentum erőteljesen épít az ország EU-tagságára.

A lengyel-magyar vétó kapcsán megjelent aggodalmak ellenére (...) a tervezetben nemcsak hogy gyakran hivatkoznak az EU-ra, de kifejezetten beillesztik Lengyelországot az EU politikájába és stratégiájába

-fogalmazott a lap.

Ötből négy lengyel EU-párti

A Rzeczpospolita napilapban közölt friss kutatás szerint a lengyelek 81, a kormánypárt híveinek pedig 83 százaléka támogatja az EU-tagságot, a jogállamisági mechanizmus körüli vita pedig nem volt hatással a tagság támogatottságára.

Az uniós források felhasználásának jogállamisági feltételekhez kötését a megkérdezettek 44,8 százaléka pártolja, 44,2 százalék ugyanakkor ellenzi azt.

A vétó hátteréről itt írtunk (Orbán Viktor vagy Brüsszel rántja előbb félre a kormányt?), a nemzetközi gazdasági hatásokat ebben a cikkben (Ők lesznek Orbán Viktor vétójának a nagy vesztesei), a magyarországi következményeket pedig ebben az írásban (Magát is lábon lövi a magyar kormány, ha bukik az uniós csomag) elemeztük.

Jegyzetünket arról, hogy a magyar kormány feladná-e az EU-tagságot, itt olvashatják (Mire készül Orbán Viktor? Az EU elhagyására?).

Videókommentárunkat a múlt heti eseményekről és az EU szétszakadásának veszélyéről pedig itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.