2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megéri tovább blokkolni a svéd és a finn csatlakozást?

Mint arról többször is hírt adtunk, Magyarország még mindig nem hagyta jóvá Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, a magyar kormány képviselői az Országgyűlésre, valamint a Fidesz-KDNP frakció tagjainak "kétségeire" mutogatnak a kérdésben. Orbán Viktor feltehetően a befagyasztott uniós forrásokkal kapcsolatos enyhébb elbánás elérésének érdekében szeretné kihasználni a helyzetet, hogy magyar jóváhagyás nélkül nem bővíthető a katonai szövetség, számítása azonban egyelőre nem látszik beválni.

A magyar vonakodás azonban negatívan befolyásolhatja Magyarország védelmi képességeit is - miközben a kormány, élén Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, éppen nagyszabású haderőfejlesztési programot hirdetett. A magyar légierő JAS 39-es Gripen vadászrepülőit ugyanis csak bérli a magyar állam Svédországtól, és 2026-ban esedékes lesz e szerződés újratárgyalása. A svéd kormány hozzáállását pedig komolyan befolyásolhatja az, ami most a NATO-csatlakozás ügyében történik.

"Kifejezett nemzeti érdek, hogy ebben a svédekkel jó viszony legyen"

- mondta ennek kapcsán az ATV Híradójának Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!