2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Magyarországon sokkal gyorsabb tempóban emelkedtek az árak az európai uniós átlagnál, így az élelmiszerek terén sikerült a felzárkózás az EU-s árakhoz. A bérek terén nem teljesített ilyen jól ország.

A vendéglátásban majdnem háromszor gyorsabban emelkedek az árak Magyarországon 2023-ban az Európai Unió drágulási tempójának átlagánál – írta a 24.hu az RTL Híradóra hivatkozva. Így a vendéglátásban és a szálláshelyekben 23,8 százalékos volt a drágulás 2022-höz képest. Eközben az élelmiszerek közül a legjobban a kekszek (37,8 százalék), illetve a kenyér (35,6 százalék) drágult.

Kiderült mennyi is az annyi
Kiderült mennyi is az annyi
Fotó: Pixabay

A bérek emelkedése sajnálatos módon nem bírta lepipálni az uniós bérnövekedési tempót. A GKI gazdaságkutató intézet szerint a magyarországi bérszínvonal a legalacsonyabbak közé tartozik az unióban. A végeredmény az, hogy miközben az élelmiszerárak utolérték az uniós árszínvonalat, a fizetések vásárlóértéke a tagállamok átlagának mindössze 67 százaléka.

Molnár László, a GKI vezérigazgatója szerint az idei első négy hónap adatai alapján inkább tovább növekedtek az árak, mint stabilizálódtak. Bár a magyar keresetek tempósan emelkedtek az elmúlt nyolc évben, azért összességében az unióban inkább a leszakadók táborába tartozik az ország, mint a felzárkózókéba.

A béremelések ellenére a magyarok majdnem kétharmadának kevesebbet ért a fizetése 2023-ban, mint 2022-ben. Ezért az EU legmagasabb inflációja okolható. A GKI szerint két és fél évbe telhet, a magyar fizetések mire visszanyerik a vásárlóerejüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!