3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Csak a 13. havi nyugdíj esedékes részletével menthető az idei év.

Hónapról hónapra egyre magasabb inflációt mutatott ki a nyugdíjasok körében idén a Központi Statisztikai Hivatal, visszaigazolva, amit mindenki tapasztal a boltokban: drágul az életünk tavalyhoz képest. Legutóbb, májusban a nyugdíjas infláció 4,4 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy az év első öt hónapjában 3,6 százalékos átlagos áremelkedés sújtotta az idősebbeket.

Nem fogja vigasztalni a nyugdíjasokat, hogy tavaly ugyanebben az időszakban 4 százalékhoz közeli inflációt mért a KSH, amit akkor az élelmiszerárak elszállása okozott. Azokban a hónapokban rendre 8 százalék körüli átlagos áremelkedést jegyeztek fel ezeknél a tételeknél a statisztikai hivatal munkatársai. Ebben idén jelentős fordulat állt be: 2-3 százalékkal drágultak havi szinten ezek a termékek. Mégis, az idősek inflációja viszonylag magas szinten beragadt, mert eközben más, a fogyasztásukban az élelmiszernél csekélyebb súlyú termékek és szolgáltatások ára viszont kilőtt.

De mit is jelent ez a 3,6 százalék? A nyugdíjakat az év elején 3 százalékkal emelték, ehhez jött hozzá az ezekben a napokban elszámolt további 0,6 százalékos emelés (amit a kormány a drágulásra tekintettel fizet ki, előrehozva a szokásosan novemberben esedékes kiegészítő emelés egy részét). Mindehhez pedig hozzá kell számolni a 13. havi nyugdíj egy hétre jutó részének utalását, amire februárban került sor.

Mindezt összeszámolva azt kapjuk, hogy a törvény szerinti emelésekkel eddig nagyjából lefedték a nyugdíjasok inflációját (bár ezen a ponton érdemes hozzátenni, hogy egyénileg más-más árváltozást érzékelhetnek az idősek, attól függően, hol élnek, milyen boltban vásárolnak), a 13. havi részletét is figyelembe véve (ezt is törvény garantálja) pedig már 5-6 százalékos idei emelésről beszélhetünk.

Mindazonáltal a nyugdíjas szervezetek között akad olyan, amelyik nem elégedett a nyugdíjemelések mostani rendszerével, amelyben csak az inflációt veszik figyelembe, így garantálva a járandóságok reálértékének megőrzését. Sokan szeretnék visszaállítani a svájci indexálást, amely a béremelkedést is bekalkulálja a számítások során. Ezzel sokat nyertek volna az elmúlt években az idősek, mert jelentős, 10 százalék körüli béremelkedés volt ebben az időszakban, nem függetlenül a minimálbér-emelésektől. Ezáltal további százalékpontokkal lehetett volna magasabb a mindenkori év eleji nyugdíjemelés, megelőzve, hogy az idősek hitelezzék a költségvetést a tervezettnél magasabb infláció kompenzációjáig, ahogy az a jelenlegi megállapítás során történik.

Ami a kilátásokat illeti, a Magyar Nemzeti Bank várakozása szerint az év második felében csillapodni fog az árnyomás a magyar gazdaságon, de egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az árak az eddig elképzeltnél magasabb szinteken ragadnak be. Ez pedig nyomot fog hagyni az idősek költésein is, főleg, ha az ő kosarukban nagyobb súllyal szereplő tételeknél nagyobb lesz az áremelkedés mértéke.

Arról egyébként mai cikkünkben számoltunk be, hogy a teljes ellátásban részesülő nyugdíjas társadalom nagyobbik hányada alacsonyabb nyugdíjban részesül, mint a statisztikailag kimutatott 148 ezer forintos átlagnyugdíj. Az átlagkeresetnél pedig alig több mint 5 százalékuk kap magasabb ellátást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.