3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A rendeleti kormányzás életbe lépése óta kissé súlytalanná vált Országgyűlés ma kezdi meg soron következő négynapos ülését. A napirendi pontok között nem szerepel a veszélyhelyzet visszavonása, de mentelmi ügyekben dönthetnek a honatyák - legalábbis aki bemegy dolgozni.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik. Két, a közelmúltban elhunyt korábbi szocialista képviselőről, Csákabonyi Balázsról és Fazakas Szabolcsról emlékeznek meg, majd a napirend előtti felszólalások következnek. A határozathozatalok ideje alatt várható döntés arról a kormánypárti előterjesztésről, amely a származási helyet is feltüntethetővé tenné a személyi igazolványon, amennyiben az eltér a születési helytől.

A parlamentnek egy kormánypárti és egy ellenzéki mentelmi ügyben is döntenie kell. Boldog István (Fidesz) mentelmi jogának felfüggesztését uniós pályázatok jogellenes befolyásolásának gyanúja miatt indítványozta a legfőbb ügyész, míg a jobbikos Kálló Gergely mentelmi jogáról egy rongálás miatt folyamatban lévő nyomozás miatt kell dönteni. A szavazások után az azonnali kérdésekre és a kérdésekre is két-két óra áll rendelkezésre.

Az Országgyűlés kedden és szerdán összesen tizenegy előterjesztésről tárgyal, ülését pedig húsvét után, április 14-én, kedden fejezi be, amikor a képviselők azonnali kérdéseket és kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak.

Hány képviselő marad otthon?

A Parlament egyébként alapesetben nem az a munkahely, ahova járványhelyzetben szívesen bejárna az ember: egy légtérben tartózkodik a 199 képviselő (ha mindenki részt vesz az ülésen), plusz az Országgyűlés tisztségviselői, a jelen lévő vendégek, tanácsadók, a személyzet. Ráadásul a képviselők az ülésteremben meglehetősen közel ülnek egymáshoz (még úgy is, hogy átköltöztek a nagyobb felsőházi terembe, ahol kissé szellősebben, egy helyet kihagyva helyezkedhetnek el), és sok köztük az idősebb, veszélyeztetett kategóriába tartozó személy. 

Gyüre Csaba, a Jobbik képviselője védőmaszkot és gumikesztyűt visel a koronavírus-járvány miatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. MTI/Máthé Zoltán
Gyüre Csaba, a Jobbik képviselője védőmaszkot és gumikesztyűt visel a koronavírus-járvány miatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. MTI/Máthé Zoltán

Persze amióta bevezették a rendeleti kormányzást, az Országgyűlés (vagy éppen a kormánypártok kétharmada) szerepének fontossága jelentősen csökkent; a kormány rendkívüli felhatalmazás birtokában rendeleti úton felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását, eltérhet törvényi rendelkezésektől, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A rendkívüli felhatalmazás lehetőséget biztosít arra, hogy az ország vezetése zavartalanul biztosítható legyen akkor is, ha az Országgyűlés határozatképtelenné válik - ez akkor következne be, ha a képviselők több mint fele, jelen esetben a 199 képviselőből legalább 100 nem tudna részt venni a parlamenti munkában. Más kérdés, hogy akkor ki tudna véget vetni a rendeleti kormányzásnak: ez ugyanis jelenleg konkrét időbeli korlátozás nélkül van életben, megszüntetéséről az Országgyűlés dönthet - de csak akkor, ha a kormány elérkezettnek látja erre az időt, és szavazást kezdeményez róla.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!