2018. május 9. 05:30

Kásler Miklós talán szót tud érteni az orvosi elittel.

A Richter kedd reggel tette közzé gyorsjelentését az idei első negyedévről, ennek apropóján szakmai tájékoztatót is tartott Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója. A számok ismertetése mellett szóba került az új kormány megalakulása is.

Orbnán Viktor szakemberre bízta az egészségügyet Orbnán Viktor szakemberre bízta az egészségügyet

Az mfor tudósítója arra volt kíváncsi, hogy a vezérigazgató mit szól ahhoz, hogy Kásler Miklós személyében egy egészségügyi szakember került be a kormányba az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjeként. Mit jelenthet ez a hazai egészségügyi piac szempontjából?

A céges policy szerint a Richter alapvetően nem reagál a politikával, kormányzással kapcsolatos kérdésekre, mindenesetre Orbán Gábor annyit azért megjegyzett, hogy igazából egy önálló Egészségügyi Minisztérium hozhatna áttörést. Egyebekben pedig a tőzsdei gyógyszercég nem kívánja kommentálni a kormány megalakulásával kapcsolatos kérdéseket.

Önálló tárcája egyébként legutóbb a Bajnai-kormányban volt az egészségügynek, akkor, 2009 és 2010 között Székely Tamás vezette az intézményt. A Fidesz kormányzása során csak az első ciklusban, 1998 és 2002 között működött Egészségügyi Minisztérium: Gógl Árpád után Mikola István irányította a szaktárcát.

A 2010-ben felállt második Orbán-kormánytól kezdve az egészségügyet államtitkári szinten kezelték, először a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban, majd az abból alakult Emberi Erőforrások Minisztériumában. A most zárult kormányzati ciklusban Ónodi-Szűcs Zoltán látta el államtitkárként ezt a feladatot.

A miniszter, Balog Zoltán teológus tanulmányokat folytatott, vagyis a kormányban nem volt direkt képviselete az egészségügyi szakmának. Kásler Miklós belépésével ez a helyzet megváltozik. Igaz, nem önálló egészségügyi tárcát vezet, de elődjénél hatékonyabban és hitelesebben tudja képviselni az ágazat érdekeit a kormányban.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy milyen eredményekre lehet képes Kásler. A kórházfejlesztési programtól önmagában nem lesz jobb az ellátás szervezése. A pályaelhagyás, illetve a külföldi munkavállalás miatt kialakult munkaerő-hiány is sürgős beavatkozást igényel.

Káslert a szakmában befolyásos, nagy tekintélyű szakembernek tartják, aki képes érvényesíteni az akaratát. Nyilatkozóink szerint esélyt kell adni neki, nem a korábbi, megosztó nyilatkozataiból kiindulva kellene megítélni tevékenységét. Egyöntetű vélemény szerint Kásler legfontosabb feladata a csúcsorvosi réteg meggyőzése lesz a strukturális változások szükségességéről.