2018. május 8. 10:13
mfor.hu

A vállalat nyeresége visszaesett részben az árfolyamok kedvezőtlen változása, részben az egyik fontos termék, az ESMYA kapcsán indult európai hatósági vizsgálat miatt.


Növekvő árbevételről számolt be a Richter Gedeon Nyrt. Az első negyedévben 113,95 milliárd forint volt a vállalat árbevétele. A gyógyszeripari csoport 14,5 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az idei év első három hónapjában, ami 29,8 százalékos csökkenés a múlt év azonos időszakához képest. Örömteli ugyanakkor, hogy a társaság üzemi bevétele növekedni tudott.

Az eredmények az elemzői várakozásoknál kedvezőbben alakultak, hiszen a konszenzusban 0,7 százalékkal, 111,9 milliárd forintra mérséklődő árbevétellel és több mint 31 százalékkal csökkenő, 13,6 milliárd forint adózott eredménnyel számoltak a szakértők. A Richter egy részvényre jutó nyeresége 78 forint volt az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 111 forinttal.

A vállalat vezérigazgatója, Orbán Gábor azt hangsúlyozta, hogy a tavalyi év különösen erős volt, míg a 2018 kapcsán már 2017 végén látszódtak a viharfelhők, mint például a gyengébb árfolyamok, az ESMYA körüli vizsgálatok. A 2018-as első negyedéves számok még nem támasztották ezt alá, hiszen az árbevétel viszonylag kedvezően alakult.

A vezető ismertette a legfontosabb termékek forgalma miként alakult, a Vraylar 5,1 millió dollárral, míg a Bemfola 3 millió euróval tudta növelni a bevételeket. Az ESMYA az első negyedévben viszonylag jól teljesített, viszont az ismert vizsgálatok miatt jelentős visszaesésre lehet számítani. Az Európai Gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottsága (PRAC) által jelenleg vizsgált nőgyógyászati készítmény, a Richter egyik legígéretesebb termékének számít, a forgalma 16,1 millió euróra esett vissza a múlt év első negyedévében elért 20,8 millió eurós forgalomhoz képest. Átmeneti intézkedésként a gyógyszerrel új kezelés február eleje óta nem kezdhető el. A PRAC vizsgálata várhatóan május végéig befejeződik. Az ESMYA-át egyelőre csak azok szedhetik, akik már megkezdték a kezelést. Az mfor.hu kérdésére Orbán Gábor elmondta, hogy a PRAC május végi határidőt kapott, a vállalat reményei szerint ekkor döntés születhet, de volt már rá precedens, hogy valamiért csúszás volt az ilyen határozat meghozatalánál. Mindenesetre a vállalatnak nem érdeke a halasztás, hiszen abban bíznak, hogy ha korlátozásokkal is, de a készítményt ismét forgalmazhatják majd.

Részben ellensúlyozta – legalább a vállalat megítélése szempontjából - az ESMYA negatív hatásait, hogy a pegfilgrastin törzskönyvezési kérelmét beadták és a hatóságok be is fogadták. A vállalat reményei szerint jövőre kezdődhet a termék forgalmazása.

A vállalat árbevétele minimálisan növekedett, emögött negatív oldalon az ESMYA visszaesése és a devizaárfolyamok romlása áll, ezt ellensúlyozta a nagykereskedelmi bevételek növekedése és a fenti két készítmény (Bemfola, Vraylar) növekvő forgalma. Az árfolyamhatások nagyon kedvezőtlenek voltak, hiszen az euróval szemben mind a dollár, mind a rubel jelentősen gyengült. Az üzleti eredmény még a forgalomnál is jobban 5 százalékkal nőtt, ugyanakkor a kedvezőtlen devizaárfolyam mozgások miatt jelentős pénzügyi veszteséget szenvedtek el.

A fentiek is közrejátszottak abban, hogy Oroszországban, a FÁK-országok piacán, valamint Latin-Amerikában csökkent a Richter árbevétele. A többi külpiacán növekedést ért el a társaság. Orbán Gábor kiemelte, hogy az Egyesült Államokban nagymértékű növekedést mértek, ennek hátterében a Vraylar royalty bővülése áll. Az is elhangzott, hogy Kínában a szállítások ütemezése meglehetősen hektikus, a mostani negyedévben jelentősen megugrott, ám hasonló folyamatok nem várhatóak a következő negyedévekben. A hazai piacon kismértékben, fél százalékkal 10,8 milliárd forintra nőtt a forgalom.

Örömteli az is, hogy a cariprazin esetében is történtek előrelépések, jó esély van arra, hogy a jövőben használják majd a bipoláris depresszió ellen is. Amennyiben ez megvalósulna, az USA-ban nagyobbra nyílnának a készítmény lehetőségei.

A társaság vezetője szerint az ESMYA nélkül stagnálást várnak az árbevételben 2018 egészére. Orbán Gábor szerint Magyarországon minimális, 2 százalékos növekedéssel számolnak. Az EU 15 esetén nagyon nehéz bármit előre jelezni, hiszen itt az fent említett nőgyógyászati termék forgalma kulcskérdés. Oroszország és Ukrajna esetén is visszaesés lehet, míg az egyéb FÁK esetén stagnálás várható. Az USA-ban a Vraylar nélkül 15 százalékos visszaesésre lehetne számítani, az adott gyógyszer kapcsán viszont nem tudnak előrejelzést adni. Latin-Amerikában sem várnak növekedést. Kulcskérdés lesz a vezető szerint, hogy ne legyen további árfolyam romlás, ez ugyanis rontaná az árbevételt is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.