2018. március 20. 12:08
mfor.hu

Januárban 13,8 százalékkal nőttek a bruttó és nettó keresetek, az idén pedig 10 százalékos növekedés várható. A béremelkedésnek azonban kockázata is van: egyrészt a termelékenység, másrészt az infláció oldaláról.

Januárban - éves összevetésben - 13,8 százalékkal 310 800 forintra nőttek az átlagos bruttó fizetések, a kedvezmények nélküli átlagos nettó bér pedig ugyancsak 13,8 százalékkal 206 700 forintra nőtt.

Folytatódik az emelkedés

„Az emelkedés várható volt, miután az idén nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, emellett a munkaerőhiány miatti béremelési nyomás szintén hozzájárult a növekedéshez. Az is látszik a részletes adatokból, hogy az állami szférában részben a választások miatt jelentősen nőttek a fizetések, ez pedig szintén fokozza bérdinamikát” - kommentálta az adatokat Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.A közfoglalkoztatottak nélkül a versenyszférában 3, a költségvetési ágazatban pedig 1,5 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma. A különböző ágazatok közül az információtechnológiai és kommunikációs szektorban, valamint az építőiparban volt kiemelkedő a létszámemelkedés, előbbiben 4,9, utóbbiban 6,7 százalékkal nőtt az alkalmazottak száma. A közfoglalkoztatottak száma pedig másfél éve fokozatosan csökken, ez pedig pozitív tényező.

Az ágazati adatokból kiderül továbbá, hogy az egészségügyben és szociális ellátásban bőven az átlagot meghaladó mértékben 19,8 százalékkal nőttek a fizetések. Szintén kiemelkedő 18,9 százalékos volt a növekedés a szállítás és raktározás területén, valamint az ingatlanszektorban, ahol 17,4 százalékkal nőttek a bérek.

Kockázatokkal jár a béremelkedés

A szakember rámutatott, az inflációval együtt számolt reálbérek 2013 óta évente 3-10 százalékkal emelkedtek, Németh Dávid szerint az idén is folytatódhat a bérek emelkedése, a nettó átlagbéreknél körülbelül 10 százalékos emelkedés várható, az inflációval együtt számolt reálbér-emelkedés pedig 8 százalék körül lehet.

Fotó: MTI Fotó: MTI


A bérek tartós és jelentős emelkedése ugyanakkor több kockázatot is hordoz a gazdaság teljesítményére nézve. Egyrészt a termelékenységnek lépést kell tartania a bérek emelkedésével, különben versenyhátrányba kerül a magyar gazdaság. A másik fontos tényező az inflációs hatás. A bérek emelkedése miatt ugyanis fokozódhat a lakossági fogyasztás, amely az árak emelkedését eredményezheti. Bár ez egyelőre nem igazán látszik, a jövőben kockázatot jelent. Másik oldalról az egyre magasabb béreket adó vállalatok előbb-utóbb kénytelenek lesznek az általuk gyártott, forgalmazott termékek és szolgáltatások árát emelni, ami szintén felfelé nyomhatja az inflációt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.