2018. november 12. 12:13

A vakok és gyengénlátók egyik egyesületének is itt van a központja.

A parlament elé került számos törvényjavaslat egyike alapján a Liget Budapest projektet menedzselő társasághoz kerül egy Hermina úti ingatlan, amely jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum vagyonkezelésébe tartozik. Az irodaházban több szervezetnek - köztük a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének - működik központja, irodája.

Az egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat - amit Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter jegyez - egyik passzusa szerint a Városliget Zrt.-nek szüksége van egy saját vagyonkezelésű ingatlanra. Erre pedig a Hermina út 57-59. alatti ingatlan tűnik a legjobb megoldásnak a törvényjavaslat szerint.

Hermina út 57-57 (forrás: google) Hermina út 57-57 (forrás: google)

Az ingatlan jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzem vagyonkezelésében van, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő honlapján elérhető információk szerint a 2016 szeptemberében között vagyonkezelési szerződés könyv szerinti értéke 113 928 700 forint.

A Petőfi Irodalmi Múzem, pontosabban annak vezetője, Prőhle Gergely és a kormányzati kultúrpolitika irányítói közötti ellentét egyre élesebbé vált az elmúlt időben. Ez odáig fajult, hogy október 31-ével leváltották a főigazgatót.

A javaslat szerint a Városliget Zrt. a vagyonkezelői jogokat vagyonkezelési szerződés megkötése nélkül gyakorolja, a törvény rendelkezései értelmében. Ebből kifolyólag ingyen kerül a társasághoz a vagyonkezelői jog.

Korábban szó volt arról is, hogy a Városligettel kapcsolatos fejlesztések menedzselését végző társaság új épületbe - a Liget Üzemeltetési Központba - költözne, de ez a zöldfelület csökkenésével járt volna, ezért és a költséghatékonysági szempontok miatt elvetették ezt a verziót. Végül a Hermina 57-59 alatti, nettó 1321 négyzetéteres irodaépületre esett a választás, az indoklás szerint egyebek mellett azért, mert a vagyonkezelő Petőfi Irodalmi Múzem igazából nem is használja az épületet, mindössze 3-4 munkatársuk dolgozik ott.

Az nem derül ki az előterjesztésből, hogy az irodaházban bérlőként jelen lévő egyéb szervezetek, cégek szerződését érinti-e a vagyonkezelési jog átruházása. Mint ahogy az sem, hogyan érinti mindez a múzeum és az MNV közti hatályos szerződést.

Kapcsolódó cikkek: