2018. október 9. 09:51
mfor.hu

Továbbra is az üzemanyagok drágulnak a legnagyobb mértékben - az élelmiszer és a dohányáru is felfelé húzta az inflációt. 

2018. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. 2013 elején volt utoljára ezen a szinten az infláció; a piaci konszenzus 3,5 százalékról szólt, az MNB legutóbbi inflációs jelentésében 3,4 százalék volt az előrejelzés.

Az élelmiszer és a dohány nagyot drágult, az üzemanyag óriásit

Az élelmiszerek ára az átlagot messze meghaladóan, 4,6 százalékkal emelkedett - az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 21,2, a liszté 7,8, a tojásé 7,0 százalékkal magasabb, a cukoré viszont 22,7 százalékkal alacsonyabb lett.

Forrás: MTI Forrás: MTI

Az autósok megint az árváltozások legrosszabb oldalán állnak: az üzemanyagok közel 15 százalékkal kerülnek többe, mint egy éve.

Jelentősebben drágultak még a szeszes italok, dohányáruk - átlagosan 5,1 százalékkal kell többet fizetni érte, mint egy éve. A főcsoportok közül egyedül a tartós fogyasztási cikkeknél mért minimális árcsökkenést a KSH, ahogy az a pókháló-ábrán is látszik:

Az árak az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek 0,5 százalékkal lettek drágábbak, mint augusztusban voltak.

A maginfláció 3 százalék alatt van - továbbra sem lépnek majd Matolcsyék

Bár a piac számított az infláció gyorsulására, az mégis a várakozásokat meghaladó mértékű volt. Habár az infláció gyorsul, ez a részletek alapján továbbra is elsősorban kínálati sokkokra vezethető vissza az ING gyorselemzése szerint.

Az olajárak jelentős emelkedése az üzemanyagok közel 15 százalékos drágulását hozta, miközben a nyers élelmiszerek ára – főként a rossz időjárás miatt – szintén átlag felett, 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Mindehhez még hozzáadódik a dohányáruk drágulása is.

Az előzőek közül egyedül utóbbi tétel jelenik meg a maginflációs mutatóban, így nem meglepő módon az továbbra is jóval alacsonyabb, mint a fő mutató, jelenleg 2,4 százalékos. A maginfláció minimális emelkedését a szolgáltatások további drágulása is elősegítette. A még mindig mérsékelt maginfláció egyben azt is jelenti, hogy az MNB-től továbbra sem várhatunk érdemi változást a monetáris politikában, hiszen az még mindig alulmúlja a jegybank 3 százalékos célértékét - írja az ING.

Fogyasztóiár-indexek, 2018. szeptember
Megnevezés Előző hó = 100,0 Előző év azonos hó = 100,0
Fogyasztóiár-index 100,3 103,6
Harmonizált fogyasztóiár-index 100,3 103,7
Maginfláció (szezonálisan kiigazított) 100,3 102,4
Nyugdíjas fogyasztóiár-index 100,3 103,3