<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A lista élén Japán és Szingapúr áll, 192 országgal. Magyarország – Lengyelországgal együtt holtversenyben – a nyolcadik kategóriába tartozik, a lap információja szerint a magyarok 183 országba utazhatnak vízum nélkül. 

A Henleys cég, amely állampolgársági és beutazási kérdésekben, valamint idegen országokban való tartózkodást illetően ad tanácsokat, 2006 óta évente listázza a világ leginkább utazásbarát útleveleit – írja a CNN  információját átvéve az expressen.se svéd online lap. A Henley útlevélindexe a Nemzetközi Repülési Szervezet (IATA) adatain alapul.

Az idei listát megosztott első helyen Japán és Szingapúr vezeti. Az ezen országokból származó útlevéllel rendelkezők – elméletileg – 192 országba utazhatnak vízum nélkül.

A rangsort szokás szerint Európa uralja, néhány ázsiai állammal együtt. Németország és Dél-Korea 190 országgal osztozik a második helyen, Finnország, Olaszország, Luxemburg és Spanyolország áll a harmadik helyen 189-cel. Svédország 188 országával a megosztott negyedik Ausztriával, Dániával, Franciaországgal és Hollandiával együtt. Magyarország – Lengyelországgal együtt holtversenyben - a nyolcadik kategóriába tartozik, a lap információja szerint a magyarok 183 országba utazhatnak vízum nélkül.

Átlagosan 57 országba lehet menni vízum nélkül. Fotó: depositphotosÁtlagosan 57 országba lehet menni vízum nélkül. Fotó: depositphotos

A 199 vizsgált országot tartalmazó lista végén Afganisztán található, amelynek állampolgárai csak 26 országba látogathatnak vízum nélkül.

A jelentés megállapítja, hogy az utazás szabadságát illetően egyre nagyobb a szakadék Észak és Dél között. A világjárvány során bevezetett utazási korlátozások eme index 16 éves történetének legmélyebb globális szakadékát mutatják.

A világjárványt leszámítva, az utazási szabadság globális szintje az elmúlt évtzedekben rendkívüli mértékben megnövekedett. A 2006-os Henley Passport Index szerint egy személy átlagosan 57 országot látogathat meg anélkül, hogy előzetesen vízumot kellene szereznie. Ma ez a szám 107 – majdnem kétszer annyi.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.