4p

Megszülettek a törvénymódosítások, aminek eredményeképpen hat kórház és azok ingatlanjai kerültek át a modellváltó egyetemekhez, illetve két egyetem is kapott azért ajándékot.

Márciusban még csak társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Belügyminisztérium a honlapján, májusban az Országgyűlés megszavazta, most pedig már a törvénymódosítások is megjelentek az Egészségügyi Közlönyben az újabb vagyonjuttatások bizonyos egyetemi alapítványoknak. Ennek értelmében három modellváltó egyetem hat állami kórháznak, valamint azok ingatlanjainak lett az új fenntartója 2023. július 1-jétől. No és két, egymás mellett fekvő ingatlannak is lett gazdája.

Ennek értelmében a következő kórházak kaptak új tulajdonost:

  • a Debreceni Egyetemé lett a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház 3 ingatlannal,
  • a Szegedi Tudományegyetemé lett a Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza és a Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház 5 ingatlannal,
  • a Pécsi Tudományegyetemé lett a Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház és a Szigetvári Kórház, valamint a Siklósi Kórház Nonprofit Kft. 8 ingatannal.

Szerettük volna megnézni, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint mekkora kórházi adósságokkal kapták meg az egyetemek az intézményeket, ám - talán nem véletlenül -, az érintett kórházak adósságait lenullázták. Így vélhetően az állam, a többi kórházzal szemben, több százmillió forintos adósságrendezést hajtott végre az érintett intézményeknél. 

A Debreceni Egyetemhez került a berettyóújfalui kórház. Fotó: unideb.hu
A Debreceni Egyetemhez került a berettyóújfalui kórház. Fotó: unideb.hu

Az indoklás szerint az intézmények fenntartói jogának átadásával együtt a kapcsolódó ingó vagyonelemeket és ingatlanokat ingyenesen kapják meg az egyetemek, az esetleges adósságokkal, terhekkel együtt. Az új fenntartó egyetemek lesznek az esetleges hatósági engedélyek jogosultjai is, ahogy a kapcsolódó EU-s projektek jogai és kötelezettségei is rájuk szállnak.

Két kivett major is „gazdára talált”

Az Egészségügyi Közlöny kitér még arra is, hogy a Semmelweis Egyetemé lett ingyenesen, nyilvántartási értéken átvezetve a Herceghalom 267/4 helyrajzi számú ingatlan. Ezzel ez a 69. 69. ingatlanja a modellváltó egyetem Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítványának és a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítványának közösen.

Egy 2023. június 6-i, herceghalmi önkormányzati dokumentum szerint a Semmelweis Egyetem Nemzeti Laboratóriumot hoz létre az érintett területen, így az érintett ingatlan felkerült az Egészséges Budapestért Program megvalósításával összefüggő nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű ügyei közé. 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pedig épp emellett az ingatlan mellett fekvő ingatlant kapta meg szintén ingyenesen, nevezetesen a Herceghalom 267/3 helyrajzi számú kivett majort. Az agráregyetemnek eddig is számtalan ingatlana volt már. Egész pontosan az eddigi 356 volt állami ingatlan mellé ez a 357., ami hozzájuk került. De ez még nem minden, a vagyonkezelésbe kerülő állami tulajdonú, az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó ingatlanok száma 37, a jogutódlással az egyetem tulajdonába kerülő ingatlanok száma pedig 11 darab.

Herceghalom nagyon kapós, az agráregyetem meg azért kaphatta meg az ingatlant, mert már 2020-ban több mint 100 millió forintos különleges labort adtak át, amely főként a gyakorlati kutatásokat segíti. Az embriológiai labor egyik célja, hogy hátteret biztosítson a géntartalékok képzéséhez. Az átadó ünnepségen azt mondták: jelentős változás fog bekövetkezni a magyar agrár-felsőoktatásban, amely végre összhangba hozza az agrárkutatást az oktatással,

A 2021-ben megszavazott modellváltó egyetemeknek nem a semmiből kellett beindítaniuk az Európai Unióban sokat kritizált új rendszert.

A milliárdos ingatlan- és ingó vagyonjuttatáson túl további százmilliókat, esetenként milliárdos összegű támogatást kaptak az átálláshoz, mint a kormány.hu-n írják, a magyar fiatalok korszerű képzése érdekében. Az Európai Unió a jogállamisági eljárásában kifogásolta, hogy a modellváltó egyetemek alapítványainak kuratóriumában politikusok ülnek. Tavasszal ugyan többek között távozott Varga Judit, Szijjártó Péter, Navracsics Tibor, Lázár János, Nagy István és Varga Mihály is a vezetőségekből, de sokak szerint nem történt minőségi csere, helyükre továbbra is a kormány emberei kerültek be. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!