3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az uniós pénzek folyósításának egyik feltétele volt a kormányzati politikusok távozása az alapítványi modellben működő egyetemek kuratóriumából. Ez ugyan megtörtént, de mégis, mintha alig változott volna valami.

Ahogy arról mi is többször írtunk, a kormánytagoknak azért kellett lemondaniuk a kuratóriumi tagságukról, mert az uniós vélemény szerint kormányzati szerepük összeférhetetlen az egyetemi alapítványokban betöltött pozíciókkal – ezt egyébként a februári utasítás után meg is tették. 

A fejcserék tehát lezajlottak, arról azonban egyáltalán nincsen szó, hogy eltűntek volna a kormányközeli arcok a kuratóriumokból, sőt. A Telex cikkében összeszedte, hogy kik azok a nevesebb politikusok és üzletemberek, akik a kormánytagok távozása utána tisztséget vállaltak.

A Budapesti Corvinus Egyetem kuratóriumába Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója ült be György László helyére, aki tisztségét tekintve egyébként a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos. Bacsa György egyébként a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumát is erősíti.

A Corvinus Egyetem épülete. Fotó: Uni-Corvinus
A Corvinus Egyetem épülete. Fotó: Uni-Corvinus

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumából távozó Lázár János és Nagy István miniszterek helyére Éder Tamás és Potori Norbert érkezett. Előbbi a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, míg Potori Norbert az Agrárközgazdasági Intézet kutatási igazgatója, az MTA Agrárközgazdasági Bizottság választott tagja. Az egyetem kuratóriumának elnöke egyébként Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója.

A távozó Navracsics Tibor helyére a Pannon Egyetem kuratóriumába Birkner Zoltán ült be, aki korábban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke volt. Mellette új ember az a Szabadics Zoltán is, akiről a Telex a K-Monitor adatbázisára hivatkozva azt írta, hogy cége, a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.-n keresztül rendszeres szereplője az állami közbeszerzéseknek.

Az Óbudai Egyetem kuratóriumából távozó Varga Mihály helyére Nagy Zoltán érkezett, ő 2013 óta a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

A cikk szerint a győri és kisalföldi illetőségű Széchenyi István Egyetem kuratóriumából Szijjártó Péter külügyminiszter távozott, helyére pedig Hetzmann Béla érkezett, ő a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.  A testület tagja Dézsi Csaba András, Győr kormánypárti polgármestere, a felügyelőbizottságban ül a volt főpolgármester Tarlós István, míg a kuratórium elnöke Palkovics László volt technológiai és ipari miniszter.

A Szegedi Tudományegyetem kuratóriumában nagy volt a mozgás, hiszen Palkovics László után az azóta szintén miniszterré avanzsáló Lantos Csaba kapott helyet, az ő helyére pedig azóta újabb ember érkezett, Jászai Gellért, a 4iG fő tulajdonosa, vezérigazgatója.

Miskolc a kakukktojás

A Miskolci Egyetem kuratóriumából Varga Judit még igazságügyi miniszterként mondott le, helyére szintén a Mol berkeiből érkezett a váltás: Világi Oszkár, a cég vezérigazgató-helyettese.

A kuratóriumnak Győrhöz hasonlóan tagja a polgármester, a különbség mindössze annyi, hogy Veres Pál nem fideszes, hanem ellenzéki támogatású politikusként lett a város vezetője 2019-ben – ezzel ő az egyedüli nem kormánypárti politikus a kuratóriumokban.

(Telex)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!