<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Letették csütörtökön a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia alapkövét a Fejér megyei Sukorón. Az új létesítmény a Velencei-tavi kajak-kenu és evezőspálya mellett épül meg.

Korábban többször jeleztük, hogy szerintünk hol épülhet meg a megakomplexum, s most kiderült, hogy az alapkőletétel tényleg a tó északi részén évtizedek óta működő evezőspálya melletti kihasználatlan területen lesz. (Kőhajításra attól a több hektáros elhanyagolt területtől, ahová annak idején a kaszinót tervezték - a szerk.) 

Az evezőspálya körzete Sukorón (fotó: mfor.hu)Az evezőspálya körzete Sukorón (fotó: mfor.hu)
A létesítmény bruttó 55 milliárd forintba kerül és az egészet az állam fizeti, majd az üzemeltetést is elvállalta. A mostani elképzelések szerint 2024 harmadik negyedévében nyílik meg -  írta a távirati iroda.
 
A 19 ezer négyzetméteres főépületben lelátóval rendelkező, országos versenyek megrendezésére alkalmas versenymedencét építenek, de lesz benne feszített víztükrű tanmedence, multifunkciós tornacsarnok, szabványos méretű kézilabda-, röplabda- és kosárlabdapálya, konditermek, konferenciaterem, étterem, közösségi helyiségek és természetesen tantermek. A kollégiumban 66 szobát alakítanak ki, melyek közül tizennégyet kerekesszékes sportolók is akadálymentesen igénybe tudnak venni.

A kajak-kenu képzési komplexum látványterve az üres telek előtt (fotó: MTI)A kajak-kenu képzési komplexum látványterve az üres telek előtt (fotó: MTI)

A másik, hétezer négyzetméteres épületben lesz a mérési központ, egy fedett tesztpálya, valamint a kajak-kenu és evezős hajók tárolója. A 137 ezer négyzetméteres udvaron műfüves labdarúgópályát, salakos teniszpályákat, rekortán futópályát, szabadtéri fitneszparkot és homokos strandröplabda-pályát hoznak létre.

A kormány eredetileg Budapesten, a Hajógyári sziget csücskén akarta felépíteni, de a hatalmas ellenállás miatt végül meghátrált és "semleges" terepre vitte, ez lett Sukoró külterülete, ahol a Velencével határos telkeken fog felépülni.

Az alapkőletételi ünnepségen Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár elmondta, hogy az akadémia megépítésével Sukoró válhat a hazai kajak-kenu utánpótlás központjává. Jelezte, hogy a utánpótláskorú versenyzők a kollégiumi szárnyban laknak majd és egyéni tanrend szerint tanulnak, ugyanakkor az akadémia a tehetségek menedzselése mellett módszertani központ is lesz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.