<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2017-ben már érdemben csökkent az adóék köszönhetően a munkát terhelő járulékok mérséklődésének, aminek eredményeként kezdünk már a középmezőny felé csúszni az OECD rangsorában. A magyar adórendszer sajátosságai miatt azonban az Orbán-kormány továbbra is kitűnik az alacsonykeresetűek adóztatása terén.

2017-ben a korábbi 48,2 százalékról 46,2-re csökkent az adóék mértéke Magyarországon, ami már nem a harmadik legmagasabb az OECD-tagállamok rangsorában, hanem "csak" a hatodik - derül ki az OECD legfrissebb statisztikájából. Míg 2016-ban csak Belgium és Németország terhelte jobban a béreket a magyar államnál, most már az olasz, a francia és az osztrák adóék is magasabb a hazainál. Igaz, régiós viszonylatban továbbra is élen állunk:

  • a cseheknél 43,4,
  • a szlovákoknál 41,6,
  • a lengyeleknél pedig 35,6 százalék volt az adóék.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ez alapján sokat kell tennie a kormánynak a saját maga által kitűzött célhoz: Varga Mihály a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén nemrég ugyanis azt mondta, a bérekre rakódó közterheket a régiós versenytársakénál alacsonyabb szintre kell csökkenteni. Ez korábbi számításaink szerint az egyszámjegyű szja-val és szochóval teljesíthető is lenne.

Idén folytatódott egyébként a járulékcsökkentés, aminek eredményeként 45,3 százalékra mérséklődött az adóék, a friss rangsort elnézve az adóék szempontjából jottányit nem fog változni a versenyképességünk. Nagy valószínűség szerint maradunk a most elfoglalt hatodik helyen.

Agyonadóztatjuk a kiskeresetűeket

Visszatérve a friss OECD-adatokhoz, a teljes rangsort nézve hiába kerültünk kedvezőbb helyre, az alacsony és a magas keresetűek rangsorát nézve, az Orbán-kormány ritka jelenségnek nevezhető továbbra is. A 2011-ben bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadó miatt a kevesebbet (átlagbér 67 százalékát) és a jól keresők (átlagbér 167 százalékát) fizetését is ugyanolyan mértékben adóztatja a kormány. Ezzel a tagállamok sorában egyedüliek vagyunk, hiszen az államok jellemzően a kevesebbet keresők bérét kisebb adóteherrel sújtják.

Ennek eredményeként a magyar kiskeresetűekre jellemző 46,2 százalékos adóék a második legmagasabb az OECD rangsorában a belgák 47,2 százaléka után (náluk az átlagos adóék egyébként 53,7 százalék). Ugyanakkor a jól keresők adóterhelése sokkal inkább a középmezőnybe tartozik, a 11. legmagasabbnak számít. Az élen álló Belgium az átlagbér 167 százalékát keresők bére után 59,6 százaléknyi adót von el, és rajtuk kívül változó mértékben, de még 6 országban nagyobb a jól keresők adóéke 50 százaléknál.

Kétgyermekesek kevesebbet adóznak

Gyermekes családok esetében az adóék mértéke jóval alacsonyabb, 2017-ben a friss statisztika szerint egy átlag és az átlag kétharmadát keresők szülők esetében 37 százalék volt, ami noha "csak" a 9. legmagasabb a rangsorban, a régión belül a legmagasabbnak számít. Mögöttünk a szlovákok állnak 36,3 százalékkal, a cseheknél 35, a lengyeleknél pedig 26,8 százalék esetükben az állami elvonás mértéke.Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.