<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Kezdeményezéseiket határozati javaslatként, törvényjavaslatként viszik az Országgyűlés plénuma elé   mondta Molnár Csaba, az árnyékkormány kancelláriaminisztere.

Első alkalommal tartott ülést a Dobrev Klára vezette árnyékkormány, melynek megalakulását és tagjait a múlt héten jelentették be.

A HVG tudósítása szerint az ülésen ötpontos határozati javaslatot fogadtak el a hazai rezsidíjak helyzetéről, mivel – mint Molnár Csaba fogalmazott – „az Orbán-kormány egy évtizedek óta nem látott megélhetési válságba kergette az országot”.

Javasolják:

  • lakossági fogyasztóknál 2023. június 30-ig senkinél ne lehessen kikapcsolni se a gázt, sem az áramot, akkor sem, ha a fogyasztó nem fizet, feltéve, hogy augusztus 31-ig képesek voltak fizetni az árakat, és a jövőben is legalább ennyit képesek kifizetni;
  • havi 288 köbméterig, illetve 420 kilowattóráig biztosítsák a rezsicsökkentett díjakat;
  • csökkentsék a villany és a gáz áfáját;
  • szociális alapú kompenzációs támogatási rendszerre lenne szükség;
  • csökkenteni kellene a kis- és középvállalkozások rezsiterheit.

Emellett a rendszerhasználati díjat a 2022. január 1-i szinten fagyasztanák be.

Az európai minimálbér kérdésében javasolják, hogy

Magyarországon a garantált minimálbér legalább a nettó mediánkereset 60 százaléka legyen.

Az önkormányzatok rezsiválságával kapcsolatban az árnyékkormány azt szeretné, ha kompenzálnák a településeket az elszálló rezsiköltségek miatt. Célul tűzték ki például, hogy az önkormányzatok közös állami beszerzés révén kaphassák az energiát. Azt is szeretnék elérni, hogy a gyermekeknek szolgáltatást nyújtó sport, egészségügyi, kulturális és más önkormányzati intézményeknek ne kelljen spórolniuk, ne kelljen bezárniuk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.