2p

Áprilistól lép életbe a rendelet és az év végéig érvényes a korlátozás.

Romániában április elsejétől további egy évig korlátozzák az energiaárakat a lakossági fogyasztók és kisvállalkozók számára, a gázszolgáltatókat tartalékolásra kötelezik, a villamosenergia-termelők többletnyereségére pedig 80 százalékos adót vetnek ki.

A kormány pénteken elfogadott sürgősségi rendelete értelmében a villamosenergiára kilowattóránként 1 lejes (75,49 forint) árplafont szabtak meg a jogi személyek esetében, míg a lakossági fogyasztóknak havi 100 kWh fogyasztásig 0,68 lejt, 100 és 300 kWh óra között pedig 0,8 lejt számlázhatnak a szolgáltatók kilowattóránként.

A földgáz esetében a lakossági fogyasztóknak 2023 március 31-ig 0,31, míg a jogi személyeknek 0,37 lejt kell fizetniük minden elhasznált kilowattóráért, amennyiben tavalyi gázfogyasztásuk nem haladta meg az 50 ezer megawattórát.

Az energiaszolgáltatók számára az állami költségvetésből térítik meg a piaci árak és a rendeletileg szabályozott fogyasztói árak közti különbözetet.

A gázszolgáltatóknak saját fogyasztóik gázszükségletének legalább 30 százalékát kitevő gázmennyiséget kell tartalékba helyezniük a gáztározókban október 31-ig - szögezi le a sürgősségi rendelet, amelynek részleteit csütörtökön hozta nyilvánosságra honlapján az energiaügyi minisztérium.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!