6p

Lecserélik az 1997-es ingatlan-nyilvántartási törvényt. Az új csomag teljes digitalizációt, egységes eljárásrendet, olcsóbb működést, egyértelműen szabályozott, EU-kompatibilis adatszolgáltatást ígér. A szakszövetséget viszont nem vonta be a kormány az előkészítésbe.

A parlament elé került új javaslat szerint már éppen ideje volt leváltani a 24 évvel ezelőtti állapotokat tükröző törvényt, hiszen azóta rohamtempóban változtak a körülmények. Kiemelték, hogy az új törvény már egységes szerkezetben tárgyalja az ingatlanpiacot és a gazdaság egészét sok területen érintő szabályozásokat, és az új Ptk-ból is csak a szükséges elemeket veszi át, vagy pontosítja az ingatlan-nyilvántartást érintő részeket. 

Sokkal pontosabb lehet az adatszolgáltatás (fotó: pixabay.com)
Sokkal pontosabb lehet az adatszolgáltatás (fotó: pixabay.com)


A kormány a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (KÖFOP) keretében az „E-ingatlan-nyilvántartás” címet adta a projektnek. Cél, hogy az ingatlan-nyilvántartást elektronikus adatbázissá fejlesszék, az ingatlan-nyilvántartási eljárásokat teljes mértékben elektronizálják, s így csökkentsék a földügyi eljárások átfutási idejét és költségszintjét, ezáltal pedig a közigazgatási adminisztratív terheket is.

Három dimenzió

Az új föld alatti és föld feletti építmények elszaporodása miatt a kétdimenziós adatbázis háromdimenzióssá válása már több évvel ezelőtt felmerült. Születtek különféle megoldások, de nem alakult ki egységes rendszer. Végül 2017-ben úgy döntöttek, hogy 2020 januárjától lesz kötelező ennek a kiterjesztésnek a bevezetése.

Az új tv. javaslatban elismerik, hogy a műszaki fejlesztés önmagában nem elég, szükség van az ehhez igazodó jogi szabályozási alapok megteremtésére, ami a jogi szabályozási reform révén valósulhat meg új ingatlan-nyilvántartási törvény és új végrehajtási rendelet megalkotása útján. E két lépés sorozat (digitalizáció és szabályozási reformok) lehetővé teszik, hogy az ingatlan-nyilvántartás összekapcsolható legyen az állam más közhiteles elektronikus nyilvántartásaival, ahonnan az ingatlan-nyilvántartás adatai automatikusan frissülni tudnak és biztosított lesz az elektronikus információ-áramlás és kapcsolattartás, sok esetben az automatizált kapcsolattartás. Naprakész és áttekinthetőbb lesz maga a nyilvántartás, a hatóságok, bíróságok, más jogosultak könnyebben hozzáférhetnek majd az adatokhoz és egységes lesz a térképi adatbáziskezelő rendszer - írták a tv. javaslat indoklásában.

Nézzük, mik az új elemek!

Kódexjelleg: Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető jogok, tények és adatok körét ágazati jogszabály nem, hanem egységesen csak az ingatlan-nyilvántartási szabályozás határozhatja meg. 

A bejegyzési elv kiterjesztése: Az új szabályozás szerint az ingatlannal kapcsolatos olyan jog, tény és adat esetén, amely tárgya az ingatlan-nyilvántartásnak, a jog, valamint a tényen és adaton alapuló jog, illetőleg kötelezettség akkor érvényesíthető, ha a  jogot, tényt, adatot az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték.

Az ingatlan-nyilvántartás primátusa: Kiemelt cél, hogy az ingatlan-nyilvántartásból a lehető legteljesebb körben megismerhető legyen az adott ingatlannal összefüggésben fennálló összes jog és kötelezettség. A szabályozás nem vonná el az egyes ágazatoktól az ingatlanra vonatkozó szakmai szempontú nyilvántartás vezetését, azonban kötelezővé tenné, hogy az ágazati adatok az egységes ingatlan-nyilvántartásban is megjelenjenek, valamint ehhez kapcsoltan az ingatlan-nyilvántartási adat elsőbbségét, közhitelességét mondja ki.

Az automatikus döntéshozatal: Az automatikus döntéshozatal tekintetében az általános  közigazgatási eljárási kódex az eljárási kereteket teremti meg, de a  döntéshozatal módját az elektronikus ügyintézésről szóló törvény határozza meg. Az  automatikus döntéshozatal ingatlan-nyilvántartási eljárásokban történő alkalmazását az ingatlan-nyilvántartási törvény lehetővé teszi, illetve felhatalmazást ad a feltételeinek a  végrehajtási jogszabályban való meghatározására. 

A jelenlegi ingatlan-nyilvántartás adatszolgáltatási formái alapvetően a piaci igényeket kielégítik és informatívak, így az ingatlan-nyilvántartás céljainak megfelelnek. Erre tekintettel az új koncepció célja nem ezen termékek újrastrukturálása vagy új adatszolgáltatási formák bevezetése, hanem a meglevő formáinak struktúrált szabályozási rendszerbe illesztése. Ezzel kapcsolatban a lapunk által megkérdezett jogi szakértők azt mondták, hogy a napi munkájuk során használt Takarnet rendszer jól működik.

A most beterjesztett csomag azonban a technikai fejlődés későbbi szakaszaira gondolva azt is javasolja, hogy legyenek külön adatszolgáltatásoi formák is, amelyek később, a gazdasági élet változása, illetve az informatikai fejlődés következében jelentkező igényekre válaszul beilleszthetők lesznek a kialakítandó módosított adatszolgáltatási rendszerbe.

Az ingatlan-nyilvántartásba vetett közbizalom miatt továbbra is fennálló prioritás kell legyen annak az elkerülése, hogy adatbázis-építésre, illetve az adatok továbbszolgáltatására kerülhessen sor - fogalmaztak a javaslatot készítők.

A Magyar Ingatlanszövetséget (MAISZ) nem vonták be a tv. javaslat előkészítésébe - tudtuk meg a szervezet főtitkárától. Kispál Sándor üdvözölte, hogy a digitalizáció elérte ezt a területet is és az új törvény egységes szerkezetben tárgyalja a nyilvántartással összefüggő jogokat és kötelezettségeket.

Ugyanakkor elmondta, hogy már régóta két fontos elemet is szeretnének elfogadtatni, ám ehhez eleve az kellett volna, hogy meghívják a szervezetet és más szakértőket az előkészítésnél. Az egyik az, hogy a felépítményes ingatlanoknál legyen egy alapos, részletes, többoldalas műszaki leírás a felépítmény összes fontos adatáról, azok változásáról, például, hogy mikor és milyen körülmények között volt bontás vagy mit érintett ez a bontás. Olyan szabályozás kell, ami a frissítést is lehetővé teszi - fűzte hozzá. A másik szakmai észrevételük pedig az, hogy garantálni szükséges, hogy az országos ingatlanállomány kutatható legyen, ez nemzetgazdasági szempontból fontos követelmény - emelte ki a főtitkár.    
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!